Πράσινο φως από Μόσχα και Τεχεράνη

Πράσινο φως από Μόσχα και Τεχεράνη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης και τις πιέσεις της Τουρκίας, Ρωσία και Ιράν δίνουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να εξαπολύσει την από καιρό αναμενόμενη επίθεση στον τελευταίο, μεγάλο θύλακο των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών, στη βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ.

Η κατάσταση στο Ιντλίμπ «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή επ’ αόριστον» και η Δαμασκός «έχει κάθε δικαίωμα» να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από την περιοχή, δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε επανέλθει στις καταγγελίες περί επικείμενης «προβοκάτσιας» των Δυτικών στο Ιντλίμπ, με χρήση χημικών αερίων για την ενοχοποίηση της κυβέρνησης Ασαντ. Μάλιστα, η Ρωσία παρέδωσε «απτές αποδείξεις», όπως ισχυρίζεται, γι’ αυτή την υπόθεση στον ΟΗΕ και την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW).

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Λαβρόφ κινήθηκε ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Δαμασκό. «Οι τρομοκράτες που είναι ακόμη στο Ιντλίμπ πρέπει να εκκαθαριστούν και η περιοχή πρέπει να επανέλθει υπό τον έλεγχο του συριακού λαού», δήλωσε ο Ζαρίφ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τη συριακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τριμερή συνάντηση κορυφής Ρωσίας – Ιράν – Τουρκίας, που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Τεχεράνη, την ερχόμενη Παρασκευή, με μοναδικό αντικείμενο το Συριακό. Η Τουρκία, που υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου τους αντιπάλους του Μπασάρ αλ Ασαντ, έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην περιοχή, αλλά και στη συνεργασία των τριών χωρών ενδεχόμενη επιχείρηση στο Ιντλίμπ. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμμετάσχει στη συνάντηση, μαζί με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί.

Αμερικανοί απεσταλμένοι

Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησαν χθες δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι Τζέιμς Τζέφρι και Τζόελ Ρέιμπερν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ. Βασικός στόχος και των δύο πλευρών είναι να αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν από τη Συρία στο πλαίσιο της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή