ΟΗΕ: Απότομη αύξηση των θανάτων των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο διαπιστώθηκε το 2018

ΟΗΕ: Απότομη αύξηση των θανάτων των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο διαπιστώθηκε το 2018

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απότομη αύξηση των θανάτων όσων προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο διαπίστωσε στην πρόσφατη έκθεσή της η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ. 

Ειδικότερα, περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη θαλάσσια διαδρομή από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ισπανία μέχρι τώρα από τις αρχές του έτους, σε αντίθεση με το 2017 που υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 200 άτομα. Σύμφωνα με την έκθεση παρόλο που όλο και λιγότεροι άνθρωποι κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε για το 2018. 

Οι μεσογειακές διαδρομές για τους πρόσφυγες είναι πιο θανατηφόρες από ποτέ, προειδοποιεί η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), όπως γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Independent.

Ο Πασκάλ Μορό, διευθυντής του γραφείου της UNHCR, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει και πάλι ότι η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες θαλάσσιες διαβάσεις στον κόσμο». Τους τελευταίους μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ζητήσει μια προβλέψιμη, περιφερειακή προσέγγιση για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η οργάνωση καλεί επίσης την Ευρώπη να αυξήσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες, μεταξύ άλλων με την αύξηση των τόπων επανεγκατάστασης και την άρση των εμποδίων στην οικογενειακή επανένωση – συμβάλλοντας στην παροχή εναλλακτικών λύσεων σε δυνητικά θανατηφόρα ταξίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή