Συρία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα του Ιντλίμπ

Συρία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα του Ιντλίμπ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα φέρονται να πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς εναντίον της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας του Ιντλίμπ σήμερα, τη στιγμή που ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας ετοιμάζεται για μία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την ανακατάληψη της από τις δυνάμεις των ανταρτών. Αν οι σχετικές αναφορές επιβεβαιωθούν, θα είναι οι πρώτοι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον του Ιντλίμπ, μετά από διάστημα τριών εβδομάδων.

Η βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ, τελευταίος θύλακας των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών ανταρτών στη χώρα, αποτελεί το πιο πρόσφατο «αγκάθι» στις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων που έχουν αναμιχθεί στην εμφύλια σύγκρουση. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει τον Σύρο ομόλογο του, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να μην πραγματοποιήσει μία «απερίσκεπτη επίθεση» εναντίον του Ιντλίμπ, τονίζοντας πως θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Επιπλέον, απευθύνθηκε και στους δύο «πάτρωνες» του συριακού καθεστώτος, τη Ρωσία και το Ιράν, σημειώνοντας ότι θα «πραγματοποιήσουν ένα πολύ σοβαρό ανθρωπιστικό λάθος, αν λάβουν μέρος σε αυτή την πιθανή ανθρωπιστική τραγωδία». 

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν πραγματοποιήσει και τα Ηνωμένα Έθνη, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν Ντε Μιστούρα, να υπογραμμίζει ότι προφανώς πρέπει να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές, όχι όμως με το κόστος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, στο Ιντλίμπ κατοικούν σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα εκατομμύριο παιδιά.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο απέρριψε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, ανακοινώνοντας ότι ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται» μα εκκαθαρίσει ολοκληρωτικά «την κοιτίδα της τρομοκρατίας» που βρίσκεται στην περιοχή. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι στο Ιντλίμπ κυριαρχούν τζιχαντιστές αντάρτες με διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, οι οποίοι απειλούν τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και αποτελούν εμπόδιο στην εύρεση πολιτικής λύσης για τη λήξη της εμφύλιας σύρραξης. Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ, τόνισε ότι συνιστούν μία «ελλιπή προσέγγιση» της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν περίπου τριάντα αεροεπιδρομές εναντίον 16 ανταρτοκρατούμενων περιοχών του Ιντλίμπ, των βουνών της Λαττάκειας και της πεδιάδας της Σαλ Αλ Γκαμπ. Για ρωσικούς βομβαρδισμούς έκαναν επίσης λόγο μέσα που πρόσκεινται στις δυνάμεις των ανταρτών. Σύμφωνα με τη Συριακή Πολιτική Προστασία, από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή