Επικοινωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για το Ιντλίμπ – Τουρκικά άρματα προωθούνται στα σύνορα με τη Συρία

Επικοινωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για το Ιντλίμπ – Τουρκικά άρματα προωθούνται στα σύνορα με τη Συρία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μάικ Πομπέο, συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα και εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και τη Μανμπίτζ της Συρίας, αλλά και άλλα διμερή θέματα, σύμφωνα με μια τουρκική διπλωματική πηγή.

Το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Ιντλίμπ, στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, με τη Ρωσία να ξαναρχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης οικοδομικός εξοπλισμός –τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων– για να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.

Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την άφιξη των αρμάτων στη Χατάι, διευκρινίζοντας ότι θα προωθηθούν πιο κοντά στα σύνορα.

Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος του εξέφρασε την «ενόχλησή» του για την παρουσία, στη Συρία, Κούρδων μαχητών που χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» από την Τουρκία.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συριακές, κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

Ο Ακάρ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «είναι αναγκαίο η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Το 60% της Ιντλίμπ, της τελευταίας επαρχίας που δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS, ιδρύθηκε από μέλη του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στην περιοχή δρουν επίσης πολλές μικρότερες αντάρτικες οργανώσεις.

Η Ρωσία, που στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην επαρχία αυτή που συνορεύει με την Τουρκία.

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του να μην «επιτεθούν αψήφιστα» στην Ιντλίμπ, επειδή θα μπορούσαν να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η Μόσχα απέρριψε αυτό το σχόλιο, τονίζοντας ότι η επαρχία έχει μετατραπεί σε «εστία τρομοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή