Δύο ύποπτοι για την υπόθεση Σκριπάλ

Δύο ύποπτοι για την υπόθεση Σκριπάλ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βρετανικές διωκτικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες δύο Ρώσων, κατηγορώντας τους για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι της νότιας Αγγλίας, τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, πρόκειται για δύο πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας του ρωσικού στρατού GRU, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αγγλία με διαβατήρια που έφεραν τα –πιθανότατα, πλαστά– ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπορίσοφ.

«Η GRU είναι πολύ πειθαρχημένη υπηρεσία, με ξεκάθαρη ιεραρχία, επομένως δεν πρόκειται για δράση ανεξέλεγκτων στοιχείων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρξε έγκριση από τα υψηλότερα κλιμάκια του ρωσικού κράτους», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Αν και εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους δύο υπόπτους, οι βρετανικές αρχές αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να τους εκδώσει, καθώς το σύνταγμά της απαγορεύει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, δήλωσε ότι ουδείς στο Κρεμλίνο έχει ακούσει ποτέ αυτά τα δύο ονόματα και ότι οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα «δεν του λένε τίποτα». Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Μήνυμα

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι πιθανολόγησε ότι η επίθεση κατά του Σκριπάλ και της κόρης του ήταν «ένα μήνυμα σε όσους Ρώσους ζουν στο εξωτερικό και έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες που αφορούν το ρωσικό κράτος». Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον εξέφρασε την αλληλεγγύη της κυβέρνησής του προς τη Βρετανία, κάνοντας λόγο για «επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας σε βρετανικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή