Πιθανή η πρωτιά των ακροδεξιών στη Σουηδία

Πιθανή η πρωτιά των ακροδεξιών στη Σουηδία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov ήρθε χθες να ενισχύσει τις εντυπώσεις ότι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Σουηδία μπορεί να αποτελέσει πολιτική εξέλιξη πρώτου μεγέθους. Ακολουθώντας διαφορετική μεθοδολογία από τις υπόλοιπες εταιρείες, που τοποθετούν το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD) ανάμεσα στο 16% και στο 20%, η YouGov εκτίμησε ότι θα τερματίσει στην πρώτη θέση με 24,8%. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η πολιτική πρωτοβουλία θα βρίσκεται στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, που αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν μπορεί να επανέλθει ως επικεφαλής κυβέρνησης, η οποία όμως θα είναι αποδυναμωμένη και χωρίς πλειοψηφία.

Το γεγονός ότι το SD δεν πρόκειται να μετάσχει σε σουηδική κυβέρνηση, γιατί κανένα άλλο κόμμα δεν ανέχεται να συνεργαστεί μαζί του, δεν παύει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημαντική του άνοδο. «Αυτές οι εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα ανάμεσα στο κράτος πρόνοιας και τη συνεχιζόμενη μετανάστευση. Επιλέγω το κράτος πρόνοιας», είπε ο επικεφαλής του κόμματος Γίμι Οκεσον στην τηλεοπτική αναμέτρηση της περασμένης εβδομάδας, παραλείποντας να αναφέρει ότι η παρακμή του σουηδικού κράτους πρόνοιας συνδέεται με τις περικοπές δαπανών και προηγείται του κύματος προσφύγων.

Το κόμμα του Οκεσον έχει ναζιστικές καταβολές, αλλά ακολουθεί τη στρατηγική που εισήγαγε η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, για σαφείς αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία, ώστε να καταστεί λιγότερο τοξικό. Την εβδομάδα που πέρασε, έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι του SD αποπέμφθηκαν από το κόμμα μετά την αποκάλυψη ότι σχετίζονταν με ναζιστικές ομάδες.

«Για τους ψηφοφόρους τους, οι πολιτικοί του SD είναι απλοί πολίτες. Ζουν τις ίδιες δυσκολίες στην αγορά εργασίας, έχουν θιγεί από τις οικονομικές εξελίξεις και συμμερίζονται την άρνηση απέναντι στις πολιτικές ελίτ και τους μετανάστες», σημείωσε η ερευνήτρια Γιοχάνα Ρίκνε. «Επίσης είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική. Μόνο το 2% είχε στο παρελθόν αιρετό αξίωμα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή