ΚΟΣΜΟΣ

Υποσχέσεις στο Κογκρέσο από Twitter – Facebook

Υποσχέσεις στο Κογκρέσο από Twitter – Facebook

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανώτατα στελέχη του Facebook και του Twitter υπεραμύνθηκαν χθες των επιχειρήσεών τους σε κατάθεσή τους στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς οι Αμερικανοί βουλευτές κατηγορούν τα δύο μέσα ότι απέτυχαν να αποκρούσουν τις προσπάθειες ανάμειξης ξένων χωρών στην αμερικανική πολιτική.

Η Σέριλ Σάντμπεργκ, στέλεχος του Facebook, και ο Τζακ Ντόρσεϊ, που εκπροσώπησε το Twitter, αναγνώρισαν ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ότι αμφότερες οι επιχειρήσεις καθυστέρησαν να ανταποκριθούν στις ρωσικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016. Επέμειναν ωστόσο ότι έκτοτε έχουν βελτιωθεί οι επιδόσεις τους. «Εχουμε απομακρύνει εκατοντάδες σελίδες και λογαριασμούς που ενέχονταν σε μη αυθεντικές συμπεριφορές, δηλαδή παραπλανούσαν για την ταυτότητά τους και όσα έκαναν», δήλωσε η Σάντμπεργκ. «Οταν δόλιοι παίκτες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα μας, τους μπλοκάρουμε», είπε. Ο Ντόρσεϊ περιέγραψε επίσης πώς ελέγχεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα η πλατφόρμα και πώς, π.χ., τον περασμένο μήνα ενημερώθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας για λογαριασμούς με έδρα το Ιράν. Στη συνέχεια απενεργοποιήθηκαν 770 λογαριασμοί, επειδή παραβιάστηκαν οι πολιτικές του Twitter.

Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες εταιρείες δέχονται πολύμηνες επιθέσεις για την πολιτική επιρροή που ασκείται μέσα από τις ιστοσελίδες τους αλλά και για την παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών. «Δυστυχώς αυτό που είχα περιγράψει ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και απαράδεκτο ρίσκο τον Νοέμβριο παραμένει χωρίς απάντηση», είπε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής. Πριν από την ακρόαση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Daily Caller, κατηγόρησε τα σόσιαλ μίντια ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές εις βάρος του, επειδή είναι «υπερβολικά αριστερά».