ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς υποστηρίζουν την Βρετανία

Υπόθεση Σκριπάλ: ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς υποστηρίζουν την Βρετανία

ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς συμφώνησαν με το συμπέρασμα της βρετανικής κυβέρνησης ότι η ρωσική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκεται στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάσλμπερι.

Συμφώνησαν επίσης να εργασθούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν «τις εχθρικές δραστηριότητες των ξένων κατασκοπευτικών δικτύων» και κάλεσαν τη Ρωσία να σταματήσει το πρόγραμμα παραγωγής της δηλητηριώδους ουσίας Novichok (Νοβιτσόκ).

Σε κοινή τους ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι η δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, «κατά πάσα πιθανότητα» είχε την έγκριση της ρωσική κυβέρνησης, ενώ ζητούν από τη Ρωσία να «καταστρέψει πλήρως το πρόγραμμα που σχετίζεται με το Novichok».

Οι Βρετανοί εισαγγελείς από την πλευρά τους δηλώνουν ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση είναι επαρκή για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των δύο Ρώσων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, και οι οποίοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, είναι πράκτορες της GRU (ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας του στρατού).

Η Βρετανία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι στη βρετανική βουλή.

Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο εκπρόσωπος της θα παρίσταται στη συνεδρίαση αυτή, όπως και οι στενοί σύμμαχοι της Βρετανίας που είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ