Λιβύη: Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Λιβύη: Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα των μαχών που μαίνονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών, πρέπει να απομακρυνθούν από τη Λιβύη «αμέσως», τόνισε σήμερα η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Λιβύη: Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-1

Σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ αναφέρει: «Την τρίτη ημέρα της εύθραυστής εκεχειρίας στην Τρίπολη (…) πολλές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης στην πρωτεύουσα. Οι MSF ζητούν να ενεργοποιηθούν άμεσα μηχανισμοί μετεγκατάστασης, οι οποίοι έχουν περιέλθει εδώ και πολλούς μήνες σε αδράνεια, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από τη χώρα το συντομότερο δυνατό».

Λιβύη: Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-2

«Πολλά κέντρα κράτησης στην Τρίπολη βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Ιμπραήμ Γιούνις επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Λιβύη. «Η διανομή νερού και τροφίμων, την οποία συνήθως αναλαμβάνουν μια χούφτα διεθνείς οργανισμοί που πλέον έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας της ανασφάλειας, έχει καταστεί προβληματική και η διαθέσιμη ιατρική βοήθεια ανεπαρκής».

Λιβύη: Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-3

Ήδη από την αρχή των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στις 26 Αυγούστου «οι MSF έπαψαν να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα πιο πολυπληθή κέντρα κράτησης, όπου οι ομάδες τους μετέβαιναν τακτικά, γεγονός που στέρησε στους 700 ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι εκεί, τη φροντίδα και τη βοήθεια», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΜΚΟ.

«Τις επόμενες ημέρες αυτοί οι περιορισμοί επεκτάθηκαν σε τέσσερα ακόμη κέντρα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Λιβύη: Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κέντρα κράτησης στην Τρίπολη ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-4

«Υπάρχουν πόροι και μηχανισμοί μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα», σημείωσε ο Γιούνις. «Είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητο αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών, που μοιράζονται τον έλεγχο της Τρίπολης, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων και τον τραυματισμό 159, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή