ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ επικρίνει τον Ζέεχοφερ για το μεταναστευτικό

Η Μέρκελ επικρίνει τον Ζέεχοφερ για το μεταναστευτικό

«To μεταναστευτικό ζήτημα μάς θέτει ενώπιον προκλήσεων. Και υπάρχουν προβλήματα. Αλλά υπάρχουν και επιτυχίες», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αντικρούοντας την άποψη του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU Χορστ Ζεεχόφερ ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί «τη μητέρα όλων των πολιτικών προβλημάτων» στη Γερμανία, μετά και τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς» .

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Hannoversche Allgemeine, «η Καγκελάριος δεν θεωρεί το ζήτημα της μετανάστευσης ως ‘τη μητέρα όλων των προβλημάτων’».

«Η Μέρκελ ανταπαντά στο Ζεεχόφερ και επιτίθεται στο AfD», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι "το Κέμνιτς βίωσε διαδηλώσεις, με φαινόμενα που δεν συνάδουν με την τάξη, γεμάτα μίσος και εναντίον άλλων ανθρώπων (…) Πραγματοποιήθηκαν όμως και διαδηλώσεις που έδειξαν πώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Η Καγκελάριος, αναφορικά με τα γεγονότα στο Κέμνιτς, ξεκαθάρισε ότι το μήνυμα που προκύπτει είναι η ενίσχυση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στο ρατσισμό και το μίσος. Η ίδια επεσήμανε ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης της στην πόλη της Σαξονίας.

Η Μέρκελ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): «Μπορεί κανείς να πει ότι το κόμμα αυτό πυροδοτεί εν μέρει την ατμόσφαιρα».

Εξέφρασε μάλιστα σκληρή κριτική σχετικά με δηλώσεις περί μιας αθόρυβης επανάστασης, όπου ανεπιθύμητοι δημοσιογράφοι πρέπει να εξαφανιστούν.

Ωστόσο, η καγκελάριος δήλωσε επιφυλακτική έναντι του αιτήματος παρακολούθησης του AfD σε όλη την επικράτεια της χώρας μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας. «Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε πολιτικά με το AfD» και να επιλύσουμε τα προβλήματα στη Γερμανία, δήλωσε σχετικά.

Οι αρχές ασφαλείας πρέπει να αξιολογούν το ζήτημα της παρακολούθησης διαρκώς και να παρέχουν συστάσεις στους πολιτικούς. «Προς το παρόν δεν υπάρχει μια τέτοια σύσταση. Αλλά ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί», δήλωσε η Μέρκελ.

Πηγή: HAZ