Ενώπιον του δικαστηρίου ο Τζορτζ Παπαδόπουλος – Ανακοινώνεται η ετυμηγορία (βίντεο)

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Τζορτζ Παπαδόπουλος – Ανακοινώνεται η ετυμηγορία (βίντεο)

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου σχετικά με την ποινή που θα επιβληθεί στον Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ψευδή κατάθεση στους ομοσπονδιακούς πράκτορες που ερευνούσαν την ανάμειξη του ρωσικού παράγοντα στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Παπαδόπουλος έφτασε στο δικαστήριο στην Ουάσιγκτον συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σιμόνα Μαντζιάντε. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε δικαστήριο από τη στιγμή που παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στους πράκτορες του FBI τον Οκτώβριο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ πρότεινε στην έκθεσή τουνα καταδικασθεί από την δικαστική έδρα ο Τζορτζ Παπαδόπουλος σε φυλάκιση έως και έξι μήνες.

Πριν από μια εβδομάδα οι δικηγόροι του Τζορτζ Παπαδόπουλου κατέθεσαν σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο σημείωμα με ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Τζορτζ Παπαδόπουλος – Ανακοινώνεται η ετυμηγορία (βίντεο)-1

Μεταξύ άλλων οι δικηγόροι του γράφουν «ο Τζορτζ παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στους ανακριτές… Εξήγησε με λεπτομέρειες μία συνάντηση που είχε στα τέλη Μαΐου 2016 όταν αποκάλυψε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών πως οι Ρώσοι είχαν «βρομιές» για την Χίλαρυ Κλίντον. Τους είπε ότι η συνάντηση έγινε μέρες πριν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξιδέψει στην Ελλάδα για να συναντηθεί με Ελληνες αξιωματούχους» Στο σημείωμα, με το οποίο επιχειρούν να πείσουν τον αρμόδιο Δικαστή να μην επιβάλει την ποινή της εξάμηνης φυλάκισης που επιδιώκει ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ, ο Παπαδόπουλος φέρεται να έχει δώσει στοιχεία για την περίφημη σύσκεψη που είχε ο Τραμπ με τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας τον Μάρτιο του 2016.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Τζορτζ Παπαδόπουλος – Ανακοινώνεται η ετυμηγορία (βίντεο)-2

«Ο Τζορτζ είπε στους ανακριτές για την σύσκεψη στην οποία ανέφερε στον Τραμπ και τον Σέσιονς (σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης, τότε επικεφαλής της καμπάνιας) ότι είχε διασυνδέσεις που ήταν πρόθυμες να βοηθήσουν να οργανωθεί μία συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. Ο Τζορτζ εξήγησε γιατί το είπε αυτό σε μία συνάντηση γνωριμίας, καθώς και τις αντιδράσεις των παρισταμένων».

Ειδικότερα, ο Παπαδόπουλος περιγράφει την σύσκεψη και διηγείται ότι «αν και κάποιοι στο δωμάτιο αντέδρασαν αρνητικά, ο Τραμπ έγνεψε δείχνοντας ότι συμφωνεί και παρέπεμψε την πρόταση στο Σέσσιονς , ο οποίος έμοιαζε να συμφωνεί με την ιδέα και δήλωσε ότι το επιτελείο της καμπάνιας θα έπρεπε να κοιτάξει το θέμα».

Ο Παπαδόπουλος αναφέρεται σε επαφές που είχε με τον μυστηριώδη καθηγητή Μίσφουντ ο οποίος τον γνώρισε σε μία νεαρή κυρία την οποία σύστησε ως «Όλγα» , εμφανίζοντάς την ως ανιψιά του Πούτιν. «Ο Μίσφουντ και η Όλγα» αναφέρεται στο σημείωμα «έκαναν τον Τζορτζ να πιστεύει ότι είχαν την δύναμη να κανονίσουν μία συνάντηση μεταξύ επιτελών της καμπάνιας του Τραμπ και Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων». Από το σημείωμα προκύπτει ότι ο Παπαδόπουλος έδωσε την αδειά του για να ερευνηθούν από τις αμερικανικές αρχές όλες οι ηλεκτρονικές του συσκευές καθώς και ένα σημειωματάριο.

Ο Ελληνοαμερικανός παραδέχεται πως είπε ψέματα στην πρώτη ανάκριση όταν υποτίθεται ότι είχε δεχθεί να συνεργασθεί με τις αρχές. Τονίζει συγκεκριμένα πως «ο Τζορτζ από δισταγμό είπε ψέματα, ελαχιστοποίησε τις αναφορές ή απλά παρέλειψε πραγματικά γεγονότα. Από νομιμοφροσύνη απέναντι στον νέο Πρόεδρο και λόγω της επιθυμίας του να εργασθεί για την νέα κυβέρνηση, τύλιξε τον εαυτό του στην θηλιά που έφτιαξε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή