Ασυμφωνία για το Συριακό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή σύνοδος κορυφής των προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στην Τεχεράνη είχε χαρακτηριστεί η ύστατη ελπίδα για να αποτραπεί η επικείμενη επίθεση του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών, στη βορειοδυτική Συρία. Αν κρίνουμε, όμως, από τις δημόσιες δηλώσεις των τριών προέδρων, οι διαφορές τους παρέμειναν αγεφύρωτες και οι προσδοκίες για αποτροπή μιας νέας αιματοχυσίας –ίσως και ενός νέου προσφυγικού κύματος– περιορίζονται.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών προέδρων, που προηγήθηκε των κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να αποφευχθεί το επαπειλούμενο λουτρό αίματος. Προκειμένου να δελεάσει τον Ρώσο ομόλογό του, δεσμεύθηκε ότι θα μεσολαβήσει στους αντικαθεστωτικούς του Ιντλίμπ, ώστε οι μαχητές τους να απομακρυνθούν σε σημεία απ’ όπου δεν θα μπορούν να πλήττουν τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε, μετά πολλών επαίνων, την πρόταση Ερντογάν. «Μια ανακωχή θα ήταν καλό πράγμα, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα τηρηθεί», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο κύριος όγκος των μαχητών είναι τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Επιπλέον, δήλωσε ότι «η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και τελικά πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να ανακτήσει τον έλεγχο όλων των περιοχών της χώρας». Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε ότι οι τζιχαντιστές ετοιμάζουν «προβοκάτσιες», ενδεχομένως και με τη χρήση χημικών όπλων. Ας σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Συριακό Τζέιμς Τζέφρι είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «αρκετές ενδείξεις» περί επικείμενης χρήσης χημικών αερίων από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ. Δεν παρείχε, ωστόσο, στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της χθεσινής συνόδου Χασάν Ροχανί ζήτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων –υπολογίζονται σε 2.000– από τη Συρία,προσθέτοντας ότι «η τρομοκρατία πρέπει να ξεριζωθεί από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ιντλίμπ». Δυσαρέσκεια έναντι των ΗΠΑ εξέφρασε και ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω της απροθυμίας των Αμερικανών να απομακρύνουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία. Τα προσχήματα σώθηκαν, πάντως, στη χθεσινή σύνοδο, με τους τρεις ηγέτες να υπογράφουν κοινό ανακοινωθέν, όπου τονίζουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Ιντλίμπ και ανανεώνουν το ραντεβού τους στη Μόσχα, όπου θα φιλοξενηθεί η επόμενη τριμερής για το Συριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή