ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κλίμα καχυποψίας στην προεδρία μετά το ανώνυμο άρθρο

ΗΠΑ: Κλίμα καχυποψίας στην προεδρία μετά το ανώνυμο άρθρο

ΜΟΝΤΑΝΑ. Υποχρεωμένα να αρνηθούν ότι είναι οι συντάκτες του επίμαχου άρθρου «ανώνυμου κυβερνητικού στελέχους» αισθάνθηκαν τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τον μονίμως ανασφαλή πρόεδρο Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις αρνήθηκαν ότι είναι οι συντάκτες, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής τους στην Ινδία. Ο υπουργός Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους για την «αθωότητά» του από την αμερικανική Σαμόα, όπου βρισκόταν χθες, ενώ στην Ουάσιγκτον, το γραφείο του αντιπρόεδρου Μάικ Πενς χαρακτήριζε φαιδρό το σενάριο ότι το κείμενο αυτό προήλθε από τον ίδιο. Διαψεύσεις εξέδωσαν επίσης ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Χάντσμαν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Νταν Κόουτς και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε το «βαθύ κράτος και την Αριστερά, και το όχημά τους, τα ΜΜΕ των ψευδών ειδήσεων, που έχουν τρελαθεί και δεν ξέρουν τι να κάνουν».

Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι, είπε ότι θα ήταν δικαιολογημένο για τον Τραμπ να ζητήσει τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τον εντοπισμό του ανώνυμου αρθρογράφου.

Τη διαφωνία του για τη δημοσίευση του άρθρου εξέφρασε ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στον Τραμπ. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας, τα οποία δεν υπακούουν στις εντολές του προέδρου. Ενα τραυματισμένο λιοντάρι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και ο Τραμπ έχει τώρα τραυματισθεί», είπε ο Μπρέναν. Τη στήριξή της στον πρόεδρο Τραμπ και σύζυγό της εξέφρασε η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, δηλώνοντας ότι αν και σέβεται την ελευθεροτυπία, θεωρεί ότι ο αρθρογράφος επέλεξε την τακτική της δολιοφθοράς εναντίον της χώρας με τις δειλές πράξεις του.