ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έγιναν πογκρόμ στο Κέμνιτς, λέει ο Μάασεν

Δεν έγιναν πογκρόμ στο Κέμνιτς, λέει ο Μάασεν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το απόγευμα της Κυριακής 26 Αυγούστου, μετά τη δολοφονία του 35χρονου Ντάνιελ Χίλιγκ με βασικούς υπόπτους δύο πρόσφυγες, πολλαπλοί αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι συνέβαιναν στο Κέμνιτς επιθέσεις εναντίον τυχαίων ξένων. Υπάρχουν επίσης σχετικά βίντεο, καθώς και καταγγελίες θυμάτων στην τοπική αστυνομία. Πώς ερμηνεύεται, κατόπιν όλων αυτών, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς Γκέοργκ Μάασεν, υποστήριξε ότι πρόκειται για «παραπληροφόρηση»;

Σάλος

Οι δηλώσεις του Μάασεν στην εφημερίδα Bild, σύμφωνα με τις οποίες «η υπηρεσία δεν έχει πληροφορίες για κυνήγι μαγισσών στο Κέμνιτς» και ότι τα σχετικά βίντεο «ήταν εργαλεία παραπληροφόρησης για να αποσπάσουν την προσοχή από τη δολοφονία», έχουν ξεσηκώσει σάλο στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Είδαμε εικόνες, ακούσαμε μαρτυρίες, είδαμε ανθρώπους να χαιρετάνε δημοσίως ναζιστικά», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Τόμας Οπερμαν, σημειώνοντας ότι ακόμη και ομάδα Σοσιαλδημοκρατών δέχθηκε επίθεση. Παρά τις σχετικές εκκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Μάασεν δεν παρουσίασε αποδείξεις ότι τα βίντεο είναι πλαστά.

«Αν ο Μάασεν δεν μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενά του υπεράνω αμφιβολίας, δεν είναι κατάλληλος για τέτοιο υψηλό αξίωμα και πρέπει να αποπεμφθεί το ταχύτερο δυνατόν», ανακοίνωσε μία από τις ενώσεις Γερμανών δημοσιογράφων. Τον Μάασεν υποστηρίζει ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για τα λεγόμενά του», είπε ο Ζεεχόφερ.

«Δύο κρίσιμα αξιώματα για την κατοχύρωση της ελεύθερης, δημοκρατικής βάσης της χώρας μας, είναι σαφώς σε λάθος χέρια», δήλωσε η επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, συστήνοντας στον Μάασεν να ασχοληθεί με όσους χαιρετούσαν ναζιστικά.