ΚΟΣΜΟΣ

Η ζωή… ανθίζει στο σχολείο

Η ζωή… ανθίζει στο σχολείο

«Στο σχολείο μας καλλιεργούμε λαχανικά και μαθητές». Η ιστορία του εμπνευσμένου καθηγητή Βιολογίας Στέφεν Ριτς, ο οποίος εδώ και οκτώ χρόνια έχει εισαγάγει στο σχολείο του την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων, ταυτόχρονα με προγράμματα μαγειρικής, είναι μια ιστορία μεταμόρφωσης.

Το σχολείο Community 55 στο οποίο διδάσκει ο Στέφεν Ριτς βρίσκεται στο υποβαθμισμένο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, σε έναν δήμο που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπάθειας, χρόνιας ανεργίας και υποαπασχόλησης, διατροφικής ανασφάλειας, και εξάρτησης από προνοιακά επιδόματα.

Πριν από οκτώ χρόνια, ο Ριτς έκανε μια δημόσια έκκληση να εξοπλιστεί το σχολείο για το μάθημα της Βιολογίας και της Χημείας, ζητώντας μικροσκόπιο, δοκιμαστικούς σωλήνες ή ό,τι άλλο υπήρχε διαθέσιμο. Το μόνο που του έστειλαν ήταν ένα κουτί με βολβούς, τους οποίους παράχωσε πίσω από ένα καλοριφέρ και τους ξαναθυμήθηκε μόνο όταν δύο μαθητές που τσακώνονταν προσπάθησαν να τους χρησιμοποιήσουν για πολεμοφόδια. Οι βολβοί είχαν στο μεταξύ ανθίσει και οι μαθητές παράτησαν τον καβγά και ξεκίνησαν να ασχολούνται με τα λουλούδια.

«Ηταν σαν να μου ήρθε επιφοίτηση», εξηγεί ο Ριτς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής El Pais. «Συνειδητοποίησα ότι τα φυτά έχουν δύναμη και ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο». Από τη στιγμή εκείνη, ο Ριτς ξεκίνησε μια προσπάθεια που έχει επιδράσει θετικά στις ζωές χιλιάδων μαθητών – αλλά και στη δική του, αφού στην πορεία έχασε 30 κιλά, γιατί όποιος καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά έχει εν συνεχεία πολύ μεγαλύτερη όρεξη να τα δοκιμάσει. Οι ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών ανέβηκαν, οι «κοπάνες» μειώθηκαν, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας των παιδιών στο μάθημα των φυσικών επιστημών αυξήθηκαν.

Στην αρχή η καλλιέργεια ήταν μάθημα επιλογής, μετά τη λήξη του βασικού κορμού των μαθημάτων, ενώ εν συνεχεία οι εσωτερικοί κάθετοι κήποι, η κουζίνα για την επεξεργασία φαγητού και τη διδασκαλία μαγειρικής που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια αλλά και με στατικά ποδήλατα, μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο. Στην κουζίνα, στατικά ποδήλατα δίνουν ενέργεια στα μπλέντερ και τις άλλες οικιακές συσκευές, βελτιώνοντας τη διάθεση των μαθητών μέσω της άσκησης. Μια άδεια παλιά βιβλιοθήκη έγινε κήπος εσωτερικού χώρου, μια παλιά ταράτσα μποστάνι μεγάλων διαστάσεων και η παραγωγή χαρίζεται στη γειτονιά.

Οταν ο Ριτς εκλήθη να μιλήσει ενώπιον κοινού, που καταχειροκρότησε τον ίδιο και τα παιδιά, γεννήθηκε η ιδέα να μεταφυτέψει τον σπόρο του εγχειρήματος και σε άλλα σχολεία. Ετσι γεννήθηκε η GreenBronxMashine, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει έλξει το ενδιαφέρον σημαντικών χρηματοδοτών. Ο πρώην μάγειρας του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο διδάσκει στα παιδιά που μέχρι τώρα γνώριζαν μόνο τα BicMac, πώς να αξιοποιούν τα φρέσκα λαχανικά. «Επειτα από είκοσι πέντε τόνους λαχανικών, η αγαπημένη μου καλλιέργεια είναι οι υγιείς μαθητές, που βλέπουν στη ζωή τους ευκαιρίες», γράφει ο Ριτς στο βιβλίο The power of a plant. Η δύναμη του φυτού, εν δράσει.