Η «αντίσταση» άναψε φωτιές στο επιτελείο του Τραμπ

Η «αντίσταση» άναψε φωτιές στο επιτελείο του Τραμπ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στον Λευκό Οίκο, μετά τη δημοσίευση, την Πέμπτη, ανώνυμου άρθρου στους New York Times, από στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο υποστηρίζει ότι ανήκει σε «αντιστασιακό κίνημα» με στόχο τον περιορισμό των χειρότερων ενστίκτων του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρόεδρος απαίτησε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «αν ο ΑΝΑΝΔΡΟΣ ανώνυμος αρθρογράφος υπάρχει, οι Times οφείλουν –για λόγους εθνικής ασφαλείας– να αποκαλύψουν αμέσως την ταυτότητά του στην κυβέρνηση!».

Λίγες ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι καλούσε τον «δειλό», ο οποίος συνέταξε το άρθρο, να «πράξει το σωστό και να παραιτηθεί».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι στο δωμάτιο βρίσκονται ενήλικοι, οι οποίοι εργάζονται με σοβαρότητα για να προστατεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει και θα προλαμβάνουμε τα χειρότερα ένστικτα του Τραμπ, έως ότου αποχωρήσει από την προεδρία».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αναφορές στη Ρωσία και στον Τζον Μακέιν σημαίνουν ότι ο αρθρογράφος εργάζεται σε υπηρεσία εθνικής ασφαλείας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το ύφος της γραφής παραπέμπει σε συνεργάτη ινστιτούτου μελετών. Η χρήση του σπάνιου –και μάλλον ρομαντικού– όρου «άστρο-οδηγός» (lodestar), που χρησιμοποιεί συχνά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, έκανε το μυστήριο να πυκνώσει. Θα μπορούσε άραγε ο αρθρογράφος να ανήκει στον «αστερισμό» του αντιπροέδρου; Μήπως, όμως, ο όρος χρησιμοποιείται για να παραπλανήσει σκόπιμα τους επίδοξους ντετέκτιβ;

Ο χρησμός της Νιούμαν

Αποδεικνύοντας την ήδη γνωστή της ικανότητα να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, η πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Ομαρόσα Μάνιγκολτ Νιούμαν, έγραψε ότι όλα τα στοιχεία για τον εντοπισμό του ανώνυμου αρθρογράφου βρίσκονται στο πρόσφατο βιβλίο αποκαλύψεων για τη ζωή στον Λευκό Οίκο.

Το επίμαχο ανώνυμο άρθρο δημοσιεύθηκε μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, το οποίο εγείρει σημαντικές και βάσιμες αμφιβολίες για την ικανότητα του Τραμπ να διοικεί τη χώρα. Ο ανώνυμος αρθρογράφος αναφέρει ότι οι συνεργάτες του Τραμπ συνειδητοποιούν τα ελαττώματά του και «εργάζονται εκ των έσω για να προλάβουν τις επικίνδυνες πρωτοβουλίες του. Το γνωρίζω, καθώς είμαι ένας από αυτούς». Το επίμαχο άρθρο επισημαίνει επίσης πως «ψίθυροι στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου ακούστηκαν σχετικά με την επίκληση του 25ου άρθρου του συντάγματος, που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να αναλάβει την εξουσία, εφόσον ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να επιτελέσει τα καθήκοντά του».

Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο αντιπρόεδρος και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου, ενώ ο αρθρογράφος αναφέρει: «Αυτό δεν θα είναι το έργο του λεγόμενου βαθέος κράτους, αλλά πρωτοβουλία του σταθερού κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή