Κύμα παραιτήσεων στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet -Πραγματοποιήθηκε αλλαγή διεύθυνσης

Κύμα παραιτήσεων στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet -Πραγματοποιήθηκε αλλαγή διεύθυνσης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί στην τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, έπειτα από διαδοχικές παραιτήσεις μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή της διεύθυνσής της.

Οι κραδασμοί συνέβησαν την Παρασκευή με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η Cumhuriyet, το οποίο αμέσως αντικατέστησε τον διευθυντή της εφημερίδας, τον Μουράτ Σαμπουντζού.

Ως αντίδραση, γύρω στα 20 βασικά στελέχη της εφημερίδας, όπως οι χρονογράφοι Αχμέτ Ινσέλ, Αϊντίν Ενγκίν και Ασλί Αϊντίντασμπάς ή ακόμη ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ παραιτήθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Άλλοι τρεις συνεργάτες της Cumhuriyet παραιτήθηκαν σήμερα από την εφημερίδα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ, ο οποίος το 2015 είχε συνυπογράψει με τον τότε διευθυντή Τζαν Ντουντάρ μια εκρηκτική αποκλειστικότητα για την παράδοση όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, ανέφερε πως απολύθηκε χθες Κυριακή με φαξ.

Η Cumhuriyet («Δημοκρατία» στα τουρκικά) διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους στη μακρά ιστορία της.

Τον Απρίλιο, 14 συνεργάτες της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων ο εκδότης της Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Σαμπουντζού, καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από μια δίκη που επικρίθηκε έντονα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας, που άσκησαν έφεση στην απόφαση, έμειναν πάνω από έναν χρόνο προφυλακισμένοι πριν απελευθερωθούν. Είναι η περίπτωση του Σαμπουντζού, ο οποίος πέρασε 25 μήνες στη θέση του διευθυντή, τους 17 από τους οποίους στη φυλακή.

«Ήρθε η ώρα να φύγω. Η ιστορία θα πει τον λόγο. Ας μην περιμένει κανένας από μένα να πω κακό λόγο για την Cumhuriyet», γράφει ο Σαμπουντζού στο τελευταίο κύριο άρθρο του, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα από τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Η εκλογή της νέας διεύθυνσης την Παρασκευή, με επικεφαλής τον Αλέβ Τζοσκούν, πραγματοποιήθηκε έπειτα από μακρά μάχη στο εσωτερικό της εφημερίδας.

Οι παρατηρητές περιγράφουν τον Τζοσκούν ως υποστηρικτή της εθνικιστικής πτέρυγας του κεμαλισμού. Ήταν μέγας αντίπαλος της προηγούμενης διεύθυνσης του Ακίν Αταλάι και είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Cumhuriyet.

Οι τουρκικές αρχές επικρίνονται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα πλήγματα που καταφέρουν στην ελευθερία του Τύπου. Η Τουρκία κατέχει την 157η θέση μεταξύ των 180 που περιλαμβάνονται στη σχετική ταξινόμηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή