Δραματικές προειδοποιήσεις για το Συριακό

Δραματικές προειδοποιήσεις για το Συριακό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη επιχείρηση του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ από τους αντικαθεστωτικούς μπορεί να καταλήξει στη «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα», προειδοποίησε χθες από τη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Σουάνσον, έκανε γνωστό ότι το προηγούμενο δεκαήμερο περισσότεροι από 30.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν από το νότιο τμήμα του Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα της Χάμα λόγω των βομβαρδισμών από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, η εφημερίδα Bild δημοσίευε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μέρκελ εξετάζει την πιθανότητα να συμμετάσχει η χώρα σε ενδεχόμενο βομβαρδισμό ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά του καθεστώτος Aσαντ εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία συζήτησε με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάμειξης, προσέθεσε όμως ότι επί του παρόντος «δεν έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου πρέπει να ληφθεί απόφαση».

Πάντως, η επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού SPD, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, Αντρέα Νάλες, τόνισε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να εγκρίνει στρατιωτική δράση στη Συρία ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο ούτε στο Κοινοβούλιο.

«Οχι σε τετελεσμένα»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα» στο Ιντλίμπ και ότι δεν υπάρχει στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική λύση στο συριακό πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή