Η AfD καθορίζει τη γερμανική ατζέντα

Η AfD καθορίζει τη γερμανική ατζέντα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση της επιρροής του ακροδεξιού κόμματος στη Σουηδία, στις εκλογές της Κυριακής, ήρθε λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στην ανατολική Γερμανία, τα οποία στιγματίστηκαν από ναζιστικούς συναγερμούς αλλά και χάιδεμα των αγανακτισμένων διαδηλωτών από μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου – όχι μόνον της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Ο ίδιος ο πρόεδρος της υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των βίντεο που έδειχναν πογκρόμ εναντίον μεταναστών στο Κέμνιτς. Ο Μάασεν εκλήθη να αποδείξει τον ισχυρισμό που διατύπωσε την Παρασκευή στην ταμπλόιντ εφημερίδα «Μπιλντ» και με τον οποίο εμμέσως «ξεπλένει» το ξέσπασμα της ακροδεξιάς βίας. Σοσιαλδημοκράτες που ανήκουν στην κυβέρνηση έφθασαν στο σημείο να ζητήσουν την απομάκρυνσή του, ενώ οργή προκάλεσε και η στάση του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος διακήρυξε ότι «η μετανάστευση (σ.σ. και όχι οι ακροδεξιές διαδηλώσεις) είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων». Η έκθεση την οποία συνέταξε ο Μάασεν για να αποδείξει τις αιτιάσεις του ήταν ελάχιστα πειστική, καθώς επικεντρώθηκε κυρίως στη σπουδή των ΜΜΕ να υιοθετήσουν την αυθεντικότητα των βίντεο που έδειχναν τα πογκρόμ. Παράλληλα, πολλοί εκτιμούν ότι ήθελε με αυτόν τον τρόπο να αφήσει να διαφανεί η αντίθεσή του στην πολιτική της Μέρκελ το 2015, όταν εκείνη υποδέχθηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο μετανάστες στη χώρα. Την ίδια χρονιά, ο Μάασεν είχε επιλέξει να συναντηθεί με την τότε ηγέτιδα του AfD Φράουκε Πέτρι, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τη θέση του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της υπηρεσίας είναι ακροδεξιός, αλλά είναι πιθανό ότι του αρέσει το γεγονός ότι η Εναλλακτική και η απήχησή της υποχρεώνουν τους Χριστιανοδημοκράτες σε συντηρητική αναδίπλωση.

Το Σάββατο το βράδυ στο Κέτεν της Σαξονίας-Ανχαλτ σημειώθηκε ένα ακόμη περιστατικό που πυροδότησε ξενοφοβικές διαδηλώσεις: ένας 22χρονος ντόπιος πέθανε ύστερα από τραυματισμό κατά τη διάρκεια συμπλοκής. Η αστυνομία έσπευσε να ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν δύο Αφγανοί ως ύποπτοι, στη συνέχεια όμως το γερμανικό πρακτορείο μετέδωσε ότι το θύμα έπασχε από καρδιολογικό νόσημα. Δυόμισι χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, ειρηνικά μεν, αλλά η ρητορική τους ήταν έμπλεη συνθημάτων μίσους. Τα πρόσφατα γεγονότα στην ανατολική Γερμανία δείχνουν πόσο εύκολο είναι να εκτροχιαστεί η κατάσταση και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η οργή κατά των μεταναστών. Το φαινόμενο προκαλεί αμηχανία στα παραδοσιακά κόμματα της χώρας, ακόμη και στο Κόμμα της Αριστεράς (Linke), κομμάτι του οποίου έχει θέσει ως στόχο να επαναπατρίσει τις ψήφους των λαϊκών στρωμάτων από την AfD.

Πάντως οι προσπάθειες των παραδοσιακών κομμάτων, πλην Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, να πλειοδοτήσουν σε ξενοφοβική ρητορική έχουν ως αποτέλεσμα την κανονικοποίηση της Εναλλακτικής. Παράλληλα, η AfD μοιάζει να θέτει την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο, παρόλο που η στάση της στα γεγονότα του Κέμνιτς απέδειξε ότι στελέχη της διατηρούν υπόγειες γέφυρες με νεοναζιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, όσο τα συστημικά κόμματα προσπαθούν να ανταγωνιστούν την Εναλλακτική, τόσο χάνουν: στο 35,8% και μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία βρίσκεται η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, πέντε εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο, ενώ η AfD είναι τρίτη με ποσοστό 13,7%. Αν υπάρχει κάτι θετικό σε αυτό το ζοφερό τοπίο είναι πως το εκλογικό σώμα αναζητεί ένα αντιπολιτευτικό κόμμα με μια σαφή γραμμή απομόνωσης της Εναλλακτικής. Ετσι οι Πράσινοι επιβραβεύονται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στη Βαυαρία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη δεύτερη θέση με 16,5%, ενισχυμένοι κατά 1,5% σε λίγες μόλις ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή