Αντεπίθεση του Ορμπαν μετά τα πυρά

Αντεπίθεση του Ορμπαν μετά τα πυρά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τα βέλη των ευρωβουλευτών δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στο Στρασβούργο μία ημέρα πριν κληθεί η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να αποφασίσει κατά πόσον θα θέσει σε ισχύ το άρθρο 7, την πιο σοβαρή κύρωση στην Ε.Ε., στην οποία η χώρα μπορεί να χάσει ακόμη και το δικαίωμα ψήφου στις Συνόδους Κορυφής.

Ο κ. Ορμπαν δήλωσε ότι δέχεται τα πυρά, γιατί δεν θέλει να κάνει την Ουγγαρία μια χώρα μεταναστών, ενώ αντιμετώπισε οξεία κριτική για την παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για την άσχημη αντιμετώπιση της μειονότητας των Ρομά, αλλά και για τον περιορισμό των ελευθεριών του Τύπου και του ακαδημαϊκού χώρου. Ο κ. Ορμπαν απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο «προσβάλλει» τη χώρα του και πρόσθεσε ότι «δεν θα καταδικάσετε μία κυβέρνηση αλλά ένα έθνος. Θα αποκηρύξετε την Ουγγαρία, που είναι μέλος της χριστιανικής οικογένειας των κρατών-μελών εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Κατηγόρησε τους συγγραφείς της έκθεσης –την οποία θα κληθούν να υπερψηφίσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές– ότι συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που έχουν κληρονομήσει τη δημοκρατία και δεν την έχουν κερδίσει, όπως έχουν κάνει οι Ούγγροι. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από το 2010 μέχρι σήμερα η χώρα παραβιάζει τις «αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6 της συνθήκης της Ε.Ε. Ο κ. Ορμπαν κατηγορείται ότι έχει καταφέρει να επιβάλει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μια σειρά μέτρων που αποκλείουν τον θεσμικό έλεγχο στην κυβέρνησή του, περιορίζοντας την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ελέγχοντας εμμέσως τα ΜΜΕ. Επίσης, ότι η κυβέρνηση Ορμπαν δεν έχει δείξει «αλληλεγγύη» απέναντι στην Ελλάδα και στην Ιταλία, καθώς δεν έχει δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της, και ότι επιτίθεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βέμπερ στη χθεσινή ομιλία του ανέβασε τους τόνους, τονίζοντας ότι η υπομονή του με την ουγγρική κυβέρνηση είχε εξαντληθεί. Με αυτό τον τρόπο έδωσε το σήμα ότι στη σημερινή ψηφοφορία, η υπερψήφιση της έκθεσης το πιθανότερο είναι να εξασφαλιστεί και με την υποστήριξη του ΕΛΚ. Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα υπερψηφίσουν την έκθεση. «Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή