«Νεκρό» για τις ΗΠΑ το Διεθνές Δικαστήριο

«Νεκρό» για τις ΗΠΑ το Διεθνές Δικαστήριο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και τη σύλληψη απειλεί η κυβέρνηση Τραμπ τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) εάν επιμείνουν να ασκήσουν διώξεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτικών ή άλλων αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Δεν θα συνεργαστούμε με το ICC. Από όλες τις απόψεις, το δικαστήριο αυτό είναι νεκρό για εμάς», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον στη διάρκεια ομιλίας του σε συντηρητικό ινστιτούτο, στην Ουάσιγκτον. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απειλεί με απαράδεκτο τρόπο στην αμερικανική κυριαρχία και εθνική ασφάλεια», προσέθεσε ο σκληροπυρηνικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, εκ των επιφανών νεοσυντηρητικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Το ICC δημιουργήθηκε βάσει διεθνούς συμφωνίας, η οποία συνομολογήθηκε στη Ρώμη και επικυρώθηκε από 123 κράτη. Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται, όμως, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία. Η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε, το 2000, το πρωτόκολλο της Ρώμης, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις και δεν το έθεσε ποτέ υπό έγκριση στο Κογκρέσο. Ο δεύτερος λόγος που επικαλέστηκε ο Μπόλτον για να δικαιολογήσει την κήρυξη πολέμου κατά του ICC ήταν η προσφυγή της Παλαιστίνης κατά του Ισραήλ για εγκλήματα στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Χαρακτηρίζοντας αυτή την ενέργεια ως επιθετική κίνηση κατά του Ισραήλ, ο Τζον Μπόλτον δικαιολόγησε μια άλλη, άκρως αμφιλεγόμενη επιλογή της κυβέρνησής του: την απόφασή της να κλείσει το γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στην Ουάσιγκτον. Την επίθεση Μπόλτον κατά του ICC αποδοκίμασε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απαντώντας στην κριτική του Αμερικανού αξιωματούχου, το ICC εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει, ως ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός, να καθιστά υπόλογους όσους βαρύνονται με εγκλήματα που προκαλούν σοκ στη συνείδηση της ανθρωπότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή