Τουρκικά όπλα στους αντάρτες του Ιντλίμπ

Τουρκικά όπλα στους αντάρτες του Ιντλίμπ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη εισβολή του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταία μεγάλη περιοχή της Συρίας που εξακολουθεί να ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς –στην πλειοψηφία τους, τζιχαντιστές αντάρτες–, θέτει σε δεινή δοκιμασία την προσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας. Τη διάχυτη αυτή αίσθηση ενισχύει αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα εξοπλίζει εντατικά μαχητές που αγωνίζονται εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Αγκυρα πολλαπλασίασε τα φορτία όπλων και πυρομαχικών που παραδίδονται στους αντάρτες του Ιντλίμπ ύστερα από την αποτυχία της τριμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, στην Τεχεράνη. Στην κρίσιμη αυτή σύνοδο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε πρόταση του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της συριακής κυβέρνησης να εκδιώξει από το Ιντλίμπ τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων τζιχαντιστών.

Η Τουρκία αναγνωρίζει το πρόβλημα σχετικά με τους τρομοκράτες, αλλά επιδιώκει να κρατήσει στο απυρόβλητο τους φιλοδυτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τους οποίους σταθερά υποστηρίζει από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, το 2011. Η Επιτροπή Ερευνας που έχει συγκροτήσει για το Συριακό η Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτιμά ότι στο Ιντλίμπ βρίσκονται περίπου 10.000 τρομοκράτες, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της περιοχής. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Πάουλο Πινέιρο, τόνισε χθες από τη Γενεύη ότι δεν θα πρέπει η κατά τα άλλα νόμιμη προσπάθεια εκρίζωσης των τρομοκρατών να θέσει υπό ομηρία τα τρία εκατομμύρια των αμάχων στο Ιντλίμπ. Από την πλευρά του, ο Χάνι Μεγκάλι, ένα άλλο μέλος της Επιτροπής, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μαζική εισβολή του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ μπορεί να καταλήξει στην «τελική σφαγή του συριακού πολέμου».

Η έκθεση

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια παρουσίασης του πορίσματος της Επιτροπής για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον συριακό εμφύλιο. Μεταξύ άλλων, η έκθεση κάνει λόγο για τρία περιστατικά χρησιμοποίησης του διεθνώς απαγορευμένου χλωρίου από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Ασαντ ή/και από παραστρατιωτικές οργανώσεις που μάχονται στο πλευρό του, στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Οι εν λόγω επιθέσεις με χημικά όπλα φέρονται να έλαβαν χώρα στην Ντούμα, στα περίχωρα της Δαμασκού, τον Ιανουάριο, στην Ανατολική Γούτα τον Απρίλιο και σε περιοχή του Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση Ασαντ αρνείται ότι έκανε χρήση χημικών όπλων. Τον Απρίλιο, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας επικαλούμενες τη χρήση χημικών αερίων στην Ανατολική Γούτα. Πρόσφατα, η Ουάσιγκτον απείλησε τη Δαμασκό με μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση αν γίνει χρήση χημικών αερίων στη μάχη του Ιντλίμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή