«Φαντασιακή κοινότητα» η Ε.Ε. για τον Ντούντα

«Φαντασιακή κοινότητα» η Ε.Ε. για τον Ντούντα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο πρόεδρος της Πολωνίας δέχθηκε οξεία κριτική από τους πολιτικούς του αντιπάλους χθες, όταν αποκάλεσε την Ε.Ε. «φαντασιακή κοινότητα», που δεν λέει τίποτα στον μέσο Πολωνό. Ο Αντρέι Ντούντα είναι σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ε.Ε. εξαιτίας της μεταρρύθμισης στο δικαστικό σύστημα της χώρας, η οποία κατά την Ε.Ε. παραβιάζει το κράτος δικαίου. «Οταν επιλυθούν οι υποθέσεις μας, θα αντιμετωπίσουμε και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις», σχολίασε ο Ντούντα σε ομιλία του. «Προς το παρόν, ας μας αφήσουν ήσυχους να διορθώσουμε την Πολωνία γιατί αυτή είναι η σημαντικότερη αποστολή», προσέθεσε.

Ο Ντούντα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι αλλαγές τους, που παρέχουν στο κυβερνών κόμμα εκτεταμένες εξουσίες απέναντι στο δικαστικό σώμα, είναι δημοκρατικές και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη λογοδοσία του σώματος. Η Ε.Ε. και άλλες οργανώσεις, αντίθετα, ισχυρίζονται πως οι αλλαγές διαβρώνουν την ανεξαρτησία των δικαστών. Η αντίδραση στα λόγια του Ντούντα ήταν έντονη και ορισμένοι σχολιαστές εξέφρασαν τον φόβο ότι οι πολωνικές αρχές θέτουν τη χώρα σε τροχιά αποχώρησης από την Ε.Ε. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γκρέγκορ Σέτινα, κατηγόρησε τον Ντούντα ότι δεν καταλαβαίνει τη ζημιά που κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις. Ο Βλαντισλάβ Κοσινιάκ Καμίτς, επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος, κατηγόρησε τον Ντούντα που είναι πιστός καθολικός ότι απορρίπτει τα διδάγματα της Εκκλησίας, αφού ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ήταν ένθερμος φιλοευρωπαϊστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή