Γερμανία: Δεντρόσπιτα σε αστυνομικό κλοιό

Γερμανία: Δεντρόσπιτα σε αστυνομικό κλοιό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από έξι χρόνια, μια ομάδα ακτιβιστών κατασκεύασε πανύψηλα δεντρόσπιτα στο Χάμπαχ ανάμεσα στην Κολωνία και στο Ααχεν και ξεκίνησε να τα κατοικεί ακόμη και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα. Γύρω από το δάσος με τις βελανιδιές, που έχει ηλικία 12.000 ετών, βρίσκεται το μεγαλύτερο επιφανειακό ορυχείο λιγνίτη της Ευρώπης, το οποίο η εταιρεία RWE σχεδιάζει να επεκτείνει καταπίνοντας και αυτό το 10% που έχει απομείνει από την αρχική έκταση του δάσους. Το επίσημο περιβαλλοντικό λόμπι αρχικά περιφρόνησε τη διαμαρτυρία αυτή – η οποία πλέον, έξι χρόνια μετά, έχει μετατραπεί σε σύμβολο της μάχης για την απεξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα.

«Στην αρχή πήγαν μερικοί οικολόγοι, μετά αντιεξουσιαστές. Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν τη βόλτα τους εκεί τα σαββατοκύριακα, κάτοικοι μεγάλων πόλεων λαμβάνουν μέρος σε περιβαλλοντικές ξεναγήσεις, συναυλίες και διαδηλώσεις. Κάθε τρεις και λίγο, εμφανίζονται και πολιτικοί των Πρασίνων», περιγράφουν οι ρεπόρτερ της εφημερίδας Die Zeit. «Κάποια δεντρόσπιτα είναι πρόχειρες κατασκευές, άλλα έχουν παράθυρα, μπαλκόνια και φούρνους». Συνδέονται μεταξύ τους με συρματόσχοινα από τα οποία κρέμονται ξύλα, ως σκαλοπάτια, ενώ η ψηλότερη τέτοια σύνδεση είναι στα 28 μέτρα ύψος. «Η αστυνομία θα δυσκολευθεί πολύ να τους διώξει», σημειώνει το ρεπορτάζ. Η αναφορά στην αστυνομία δεν είναι τυχαία. Ο μόνιμος φόβος ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση έχει ενταθεί από την περασμένη εβδομάδα, καθώς ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη ζώνη», κάτι που δίνει στις Αρχές το δικαίωμα για ενισχυμένους αστυνομικούς ελέγχους σε κάθε επισκέπτη. «Είναι ο προάγγελος για τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας», εκτιμά η Zeit.

Η Γερμανία έχει δεσμευθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού να μειώσει τους ρύπους που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η εγκατάλειψη του λιγνίτη. Ομως, η χώρα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους στόχους της, ενώ στο σύμφωνο συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην κατεύθυνση αυτή. Ετσι, η RWE, που έχει κερδίσει όλες τις δικαστικές μάχες και έχει τον νόμο με το μέρος της, θεωρεί ότι έχει το ελεύθερο να συνεχίσει. «Και στις διαδηλώσεις εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, οι εταιρείες είχαν τον νόμο με το μέρος τους, και τότε κατέστρεφε η κυβέρνηση καταυλισμούς διαδηλωτών στα δάση», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Πολιτικά, όμως, η πυρηνική ενέργεια έχασε και εγκαταλείφθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή