Στρατό στο βόρειο Ιντλίμπ στέλνει η Τουρκία

Στρατό στο βόρειο Ιντλίμπ στέλνει η Τουρκία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνει στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, η Τουρκία, ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για την πιθανολογούμενη εισβολή του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικό κονβόι εισήλθε στο βόρειο Ιντλίμπ από το μεθοριακό πέρασμα του Κφαρ Λούζιν. Οι πρόσθετες ενισχύσεις θα μοιράζονταν στα 12 σημεία ελέγχου που έχει ήδη δημιουργήσει ο τουρκικός στρατός στον τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών, στο πλαίσιο της τριμερούς ειρηνευτικής πρωτοβουλίας με τη Ρωσία και το Ιράν.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Αγκυρα συνεχίζει να συνεργάζεται με Μόσχα και Τεχεράνη καθώς «το Ιντλίμπ βρίσκεται στο χείλος νέας κρίσης». Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι μια σαρωτική εισβολή του κυβερνητικού στρατού «δεν θα προκαλέσει μόνο καταστροφή στον άμεσο πληθυσμό, αλλά και ριζοσπαστικοποίηση» και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Ενώ συνεχίστηκε και χθες η ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας και του συριακού πυροβολικού στην περίμετρο του Ιντλίμπ, ο περιφερειακός συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία Πάνος Μουμτζής δήλωσε ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για την αποτροπή της επαπειλούμενης καταστροφής. Γνωστοποίησε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη έδωσαν στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στην Τουρκία τις συντεταγμένες προστατευόμενων τοποθεσιών (νοσοκομείων, σχολείων κ.ά.) για την περίπτωση που θα ξεσπάσουν μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες.

Σήμερα, το Συριακό, με αιχμή το πρόβλημα του Ιντλίμπ, θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας και Ρωσίας, Χάικο Μάας και Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους, στο Βερολίνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή