Μακρόν: Σχέδιο 8 δισ. κατά της φτώχειας

Μακρόν: Σχέδιο 8 δισ. κατά της φτώχειας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Φιλόδοξο σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας, κόστους 8 δισ. ευρώ, παρουσίασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης. Η ραγδαία υποχώρηση της δημοτικότητας του προέδρου οδήγησε τον πρώην τραπεζίτη στην πρωτοβουλία αυτή, που αποσκοπεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο Μακρόν δεν είναι ο «πρόεδρος των πλουσίων», όπως τον εμφανίζουν οι επικριτές του.

Η πρωτοβουλία του Μακρόν περιλαμβάνει την επέκταση της υποχρεωτικής παιδείας (γενικής ή επαγγελματικής) μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας, την αύξηση των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, που θα επιτρέψει σε πολλές μητέρες να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, την αύξηση των κλινών σε χώρους φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά και την παροχή δωρεάν προγευμάτων σε μαθητές Δημοτικού υποβαθμισμένων περιοχών.

«Δεν επιθυμώ ένα σχέδιο το οποίο θα επιτρέψει τη διαιώνιση του φαινομένου της φτώχειας. Θέλω οι άνθρωποι αυτοί να ζουν με μεγαλύτερη άνεση», είπε χθες ο πρόεδρος Μακρόν. Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι (ποσοστό 14% του πληθυσμού) στη Γαλλία –το ένα τρίτο από αυτούς παιδιά– ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας.

Στη σημαντική ομιλία του, ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύθηκε επίσης σε μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας και στη ριζική απλοποίησή της. «Το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας της Γαλλίας, παρότι βοηθά κάποιους να ζήσουν καλύτερα, δεν κάνει όσα θα έπρεπε για να προλάβει τη διολίσθηση πολιτών στη φτώχεια και δεν κάνει ό,τι θα έπρεπε για να εξαφανίσει τη φτώχεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Στο μεταξύ, τη γαλλική υπηκοότητα απέκτησε χθες επισήμως ο νεαρός μετανάστης από το Μάλι, Μαμουντού Γκασαμά, ο οποίος είχε σκαρφαλώσει στην πρόσοψη πολυκατοικίας στο Παρίσι, για να σώσει βρέφος από βέβαιο θάνατο.

Αλτρουισμός

Η απόφαση χορήγησης υπηκοότητας, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, αναφέρει: «Η πράξη ηρωισμού του κ. Γκασαμά απέδειξε τον αλτρουισμό του και προέβαλε τη Γαλλία σε όλο τον κόσμο». Ο 22χρονος παράτυπος μετανάστης από το Μάλι είχε ονομασθεί «Σπάιντερμαν» από χρήστες κοινωνικών δικτύων, λόγω της απίστευτης πράξης του στις 26 Μαΐου. Ο Γκασαμά είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας του απένειμε μετάλλιο. Στα τέλη Ιουνίου, ο Γκασαμά είχε τιμηθεί και στα βραβεία ΒΕΤ για Αφροαμερικανούς στο Λος Αντζελες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή