ΗΠΑ: Ενα μπέιγκελ και η υποψηφιότητα της Σίνθια Νίξον

ΗΠΑ: Ενα μπέιγκελ και η υποψηφιότητα της Σίνθια Νίξον

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Σίνθια Νίξον και Aντριου Κουόμο, αντάλλαξαν ουκ ολίγες φορές επιχειρήματα και κατηγορίες σε μια ιδιαίτερα ένθερμη προεκλογική περίοδο η αυλαία της οποίας πέφτει σήμερα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκλογική τους αναμέτρηση το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο το ενδιαφέρον των Νεοϋορκέζων ήταν… ένα μπέιγκελ. Αφορμή ήταν η επίσκεψη της διάσημης ηθοποιού σε αγαπημένο σαντουιτσάδικο της μεγαλούπολης την περασμένη Κυριακή, όπου παρήγγειλε ένα πρωτότυπο μπέιγκελ με ψωμί σταφίδας και κανέλα, σολομό, κρεμμύδια, κάπαρη και κρέμα τυριού.

Η αλλόκοτη επιλογή της Νίξον σχολιάστηκε έντονα από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ο Κρις Κρόλεϊ από το New York Magazine αποκάλεσε το μπέιγκελ «ανησυχητικό», ενώ ο Aνταμ Γκόπνικ του περιοδικού New Yorker έκανε λόγο για «διπλό faux pas» από τη μεριά της υποψήφιας, καθώς ισχυρίζεται πως η παραγγελία της όχι απλώς είναι περίεργη, αλλά δεν αντικατοπτρίζει καθόλου το γαστρονομικό πνεύμα της Νέας Υόρκης. Eνας χρήστης του Twitter, του οποίου η ανάρτηση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Διαδίκτυο, περιέγραψε το περιστατικό ως «έγκλημα που προσβάλλει τους Θεούς των μπέιγκελ».

Οπως επισημαίνει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, οι έντονες κριτικές των Νεοϋορκέζων στη γαστρονομική επιλογή της Νίξον μπορεί να εκπλήσσουν, παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Αντιθέτως, το περιστατικό φέρνει στον νου ένα παρόμοιο σκάνδαλο που έλαβε χώρα το 2014, όταν ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, φωτογραφήθηκε να τρώει πίτσα με μαχαιροπίρουνα στο Στάτεν Aϊλαντ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους. Τον Αύγουστο του 2003, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος Τζον Κέρι βρισκόταν στη Φιλαδέλφεια για την προεκλογική του εκστρατεία, σταμάτησε σε ένα δημοφιλές μαγαζί με cheesesteak, ζήτησε όμως ελβετικό τυρί στο σάντουίτς του αντί της παραδοσιακής τοπικής επιλογής. Ο Τύπος δεν άφησε την «προσβλητική επιλογή» ασχολίαστη.

«Γαστροπολιτική»

Στην ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας, οι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει συχνά το φαγητό ως εργαλείο προεκλογικής εκστρατείας για να απευθυνθούν στις καρδιές των κοινοτήτων. Παρευρίσκονται σε παραδοσιακά μπάρμπεκιου στον Νότο και φεστιβάλ καλαμποκιού στη Δύση, επισκέπτονται καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη Φλόριντα και ψαράδες στη Μασαχουσέτη, και φροντίζουν να απολαμβάνουν την τοπική σπεσιαλιτέ μπροστά σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Τέτοια είναι η σημασία του φαγητού στις προεκλογικές εκστρατείες, που Αμερικανοί ανθρωπολόγοι έχουν εφεύρει τον όρο «γαστροπολιτική» για να περιγράψουν το φαινόμενο.

Oσο για τη Νίξον, η ίδια αναφέρει πως παραγγέλνει το ίδιο μπέιγκελ εδώ και μερικές δεκαετίες, και δηλώνει πως βρήκε την έντονη αντίδραση των Νεοϋορκέζων συναρπαστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή