«Τρίζει» πάλι η κυβέρνηση στη Γερμανία

«Τρίζει» πάλι η κυβέρνηση στη Γερμανία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία προκαλεί το μέλλον του επικεφαλής της υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν· ο μεν υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στέκεται στο πλευρό του, παρά τις αβάσιμες αιτιάσεις του ότι ίσως δεν είναι αυθεντικά τα βίντεο που έδειχναν πογκρόμ κατά μεταναστών στα πρόσφατα γεγονότα του Κέμνιτς, οι δε Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αμφισβητούν ανοικτά πλέον την καταλληλότητά του για το πόστο και ζητούν την απομάκρυνσή του. «Για την ηγεσία του SPD είναι απολύτως σαφές ότι ο Μάασεν πρέπει να φύγει. Η Μέρκελ οφείλει να δράσει τώρα», είπε ο Λαρς Κλινγκμπάιλ, γενικός γραμματέας του κόμματος. Ο Ζεεχόφερ, στον αντίποδα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Μάασεν, επιμένοντας ότι είναι πάγιος αντίπαλος του δεξιού εξτρεμισμού. «Εχουμε πειστικές εξηγήσεις για τις ενέργειές του», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών μετά την κατάθεσή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων την Τετάρτη.

Η δήλωσή του συνοδεύθηκε από έντονες αποδοκιμασίες βουλευτών και δημοσιογράφων, που ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή.  Η νέα ενδοκυβερνητική κρίση οδήγησε στη σύγκληση της τριμερούς συνάντησης των κομμάτων που συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό, χθες το απόγευμα, με εκπροσώπους τη Μέρκελ, τον Ζεεχόφερ και την Αντρέα Νάλες από το SPD.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ζεεχόφερ ανακοίνωσε πως η Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία με την Ιταλία για την επιστροφή μεταναστών που είχαν ήδη ζητήσει άσυλο στη χώρα αυτή και προσέθεσε πως περιμένει ότι θα υπογραφεί σύντομα. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε τον Αύγουστο τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ισπανία να στέλνει μετανάστες πίσω στις χώρες αυτές μέσα σε 48 ώρες, αν έχουν ήδη ζητήσει άσυλο εκεί. Οι διμερείς συμφωνίες αποτελούν μέρος ενός συμβιβασμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ και στη βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ενωση του Ζεεχόφερ, με τον οποίο φάνηκε να διευθετείται η διένεξη σχετικά με την επιστροφή των μεταναστών, η οποία παρ’ ολίγον να διχάσει τα δύο κόμματα και να επιφέρει την πτώση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ένας νεαρός από τη Νιγηρία, η αίτηση του οποίου για τη χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε και επρόκειτο να απελαθεί από τη Γερμανία, τραυματίστηκε σοβαρά την Τετάρτη, όταν πήδηξε από παράθυρο του τρίτου ορόφου, καθώς οι Αρχές προσπαθούσαν να τον συλλάβουν μέσα σε κέντρο υποδοχής. Ο 25χρονος είχε κλειδωθεί σε δωμάτιο στο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο της πόλης Ζιγκμαρίνγκεν, στη νοτιοδυτική Γερμανία. Οταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να μπουν στο δωμάτιο, ο άνδρας σκαρφάλωσε στο περβάζι του παραθύρου και, παρότι ένας αστυνομικός τον έπιασε από τη ζώνη, αυτή κόπηκε και ο νεαρός έπεσε. Ο άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια μετά την πτώση του από ύψος 6 μέτρων. Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν, εξάλλου, να εντοπίσουν έναν δεύτερο άνδρα που επρόκειτο να απελαθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή