ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή

53454535
high-water-141527_1920
234234234234

Ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες προκαλεί η κλιματική αλλαγή όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που συμβουλεύτηκε 17 μετεωρολόγους και ειδικούς για το φαινόμενο της υπεθέρμανσης του πλανήτη αλλά και για τους τυφώνες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή-1

Παρόλα αυτά διευκρινίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να καθορίσει κανείς το ακριβές μέγεθος επιρροής του «φαινομένου του θερμοκηπίου» στην εκδήλωση ενός συγκεκριμένου τυφώνα, όπως ο τυφώνας Φλόρενς που «χτύπησε» αυτή την εβδομάδα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άτομα.

Το μόνο σίγουρο, όπως σημειώνουν, είναι ότι «οι άνθρωποι έχουμε βάλει το χέρι μας» για την πρόκληση ισχυρών τυφώνων και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σίγουρα «βάζει» όλο το οικοσύστημα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή-2

Για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες απέφευγαν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα. Με τη βοήθεια στατιστικών και μοντέλων πληροφορικής, πρόσφατες μελέτες «δείχνουν» ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ήταν πολύ διαφορετικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή-3

Μάλιστα, πλέον, πληθαίνουν οι επιστήμονες που δεν διστάζουν να επιδείξουν την κλιματική αλλαγή ως βασική αιτία για τον τυφώνα Φλόρενς. «Ο όγκος του νερού που προέρχεται από τους τυφώνες είναι η πιο ισχυρή σύνδεση που έχουμε», σημειώνει ο επιστήμονας Τζιμ Κοσσιν.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή-4

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Φλόρενς είναι πολύ πιθανό ο ωκεανός να έχει θερμανθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχές που προκαλούν τυφώνες να είναι πιο καταστροφικές λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Οσο πιο θερμός είναι ο αέρας και το νερό τόσο πιο ισχυρές είναι οι καταιγίδες», καταλήγουν.