Σύλληψη Ρώσων πρακτόρων στην Ολλανδία

Σύλληψη Ρώσων πρακτόρων στην Ολλανδία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένοντας ότι το ρωσικό κράτος δεν είχε καμία ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σόλσμπερι της Αγγλίας, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παράλογη» την αντίδραση του Λονδίνου στην προχθεσινή συνέντευξη των δύο υπόπτων σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο ότι επιμένουν να συνδέουν το ρωσικό κράτος με το συμβάν στο Σόλσμπερι», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι παράλογο να κατηγορούν τη Ρωσία ότι ψεύδεται ύστερα από τη συνέντευξη των δύο Ρώσων υπηκόων, καθώς πρόκειται για απλούς πολίτες και δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση», προσέθεσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Ο Αλεξάντερ Πετρόφ και ο Ρουσλάν Μπορίσοφ, που κατηγορούνται από τις βρετανικές διωκτικές αρχές ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Σκριπάλ και την κόρη του στις αρχές Μαρτίου, ψεκάζοντας το κατώφλι του σπιτιού τους με νευροτοξικό αέριο Novichok, υποστήριξαν στη συνέντευξή τους ότι βρέθηκαν στο Σόλσμπερι για τουρισμό και ότι δεν είχαν καμία σχέση με το επίμαχο συμβάν. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την εκδοχή τους «προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτρέψει σε Βρετανούς ανακριτές να επισκεφθούν τη Μόσχα και να εξετάσουν τους δύο υπόπτους, εφόσον της ζητηθεί επισήμως κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, η ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι δύο Ρώσοι πράκτορες συνελήφθησαν στην Ολλανδία και απελάθηκαν στην Ελβετία, στις αρχές αυτού του χρόνου, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι κατασκόπευαν ελβετικό εργαστήριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διωκτικές αρχές της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας συνεργάστηκαν για να εξουδετερώσουν σχέδιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αφορούσε το εργαστήριο Spiez, στη Βέρνη.

Ανάλυση δειγμάτων

Στις εγκαταστάσεις του εν λόγω εργαστηρίου, που απασχολεί ειδικούς σε πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα, αναλύθηκαν δείγματα χημικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Συρίας, όπως επίσης και του νευροτοξικού αερίου Novichok, που επιστρατεύθηκε στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ. Διευκρινίζεται πάντως ότι οι δύο συλληφθέντες δεν έχουν σχέση με τους υπόπτους για την υπόθεση του Σόλσμπερι. Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές από την ελβετική υπηρεσία πληροφοριών (NDB), η οποία επιβεβαίωσε ότι συνεργάστηκε με τις ολλανδικές και τις βρετανικές αρχές και ότι οι δύο ύποπτοι απελάθηκαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή