Στο ψυγείο διατηρούν οι ΗΠΑ την παράδοση των F-35 στην Αγκυρα

Στο ψυγείο διατηρούν οι ΗΠΑ την παράδοση των F-35 στην Αγκυρα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο Ταγίπ Ερντογάν περίμενε ότι η κρίση στο Ιντλίμπ θα ευνοούσε μια πιο ήπια γραμμή της Ουάσιγκτον απέναντι στην κυβέρνησή του, η χθεσινή εξέλιξη στο Καπιτώλιο θα πρέπει να τον απογοήτευσε. Η κοινή διάσκεψη Βουλής και Γερουσίας για το τελικό νομοσχέδιο γύρω από τα κονδύλια του Πενταγώνου διατήρησε σε ισχύ την προσωρινή απαγόρευση παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, που προορίζονται για την Τουρκία.

Με την απόφαση αυτή ενισχύεται η πίεση της Ουάσιγκτον αναφορικά με δύο ζητήματα που προκαλούν εντάσεις με την τουρκική κυβέρνηση: τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με το παράνομο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, και την προγραμματισμένη αγορά ρωσικών πυραύλων F-35 από την Τουρκία. Η κοινή απόφαση Βουλής και Γερουσίας θα οριστικοποιηθεί ως νόμος του κράτους εφόσον την υπογράψει ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, οι New York Times φιλοξενούσαν άρθρο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καλούσε τις ΗΠΑ «να επανεξετάσουν ποιοι είναι οι φίλοι τους στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στον αγώνα της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, «έχει σφυρηλατήσει συμμαχία με τον κ. Ασαντ και στέλνει στρατεύματα για να τον βοηθήσει να ανακαταλάβει το Ιντλίμπ από τους αντάρτες». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επαναλαμβάνει τους πάγιους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι η YPG είναι ο συριακός κλάδος της «τρομοκρατικής» κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και καλεί την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την πολιτική της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή