Νέα Υόρκη: Ηττα της Νίξον για το χρίσμα

Νέα Υόρκη: Ηττα της Νίξον για το χρίσμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ήττα της παραδέχθηκε χθες η ηθοποιός Σίνθια Νίξον, που απέτυχε να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τον θώκο του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενόψει των προκριματικών εκλογών του Νοεμβρίου. Νικητής της αναμέτρησης αναδείχθηκε, όπως προβλεπόταν, ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, ο οποίος αναμένεται να επικρατήσει εύκολα στις εκλογές.

Την ίδια ώρα, όμως, οι προκριματικές εκλογές στη Νέα Υόρκη οδήγησαν σε σημαντικές ανατροπές, με πολλά νέα πρόσωπα, κυρίως από την «αριστερή» πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, να εξασφαλίζουν νίκες σε τοπικές, αλλά κρίσιμες, αναμετρήσεις.

Απρόσμενη υπήρξε έτσι η ήττα του μέλους της πολιτειακής Γερουσίας Τζέφρι Κλάιν, από το Μπρονξ, που είναι ένα από τα ισχυρότερα στελέχη του κόμματος στην πρωτεύουσα Ολμπανι. Ο Κλάιν, ηγετικό στέλεχος της συντηρητικής ομάδας Δημοκρατικών γερουσιαστών IDC, υπέστη ταπεινωτική ήττα από τη δικηγόρο Αλεσάντρα Μπιάτζι. «Η νίκη μου απέδειξε ότι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τα προεκλογικά κεφάλαια», είπε η κ. Μπιάτζι, που δαπάνησε το ένα δέκατο από ό,τι ο αντίπαλός της, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times.

Σε άλλη προβεβλημένη προκριματική αναμέτρηση, η 27χρονη Δημοκρατική σοσιαλίστρια Τζούλια Σαλαζάρ επικράτησε επί του γερουσιαστή Μάρτιν Ντίλαν.

«Αυτή ήταν μια νίκη των εργατών», είπε η κ. Σαλαζάρ, μιλώντας μετά την επικράτησή της. Η Σαλαζάρ είχε ευθυγραμμισθεί πολιτικά με την 28χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ, η οποία ανέτρεψε τα προγνωστικά τον Ιούνιο, επικρατώντας επί του βουλευτού Τζόζεφ Κράουλι, ηγετικού στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον. Η κ. Οκάσιο – Κορτέζ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Σαλαζάρ και της κ. Μπιάτζι.

Επίφοβοι αντίπαλοι

Πολιτικοί αναλυτές συνέκριναν χθες τις κυρίες Οκάσιο – Κορτέζ και Σαλαζάρ, ως δυναμικές, νέες γυναίκες, οι οποίες αποδείχθηκαν επίφοβοι αντίπαλοι, χάρη στη μεγάλη ικανότητά τους να προσελκύουν μέχρι πρότινος αδιάφορους ψηφοφόρους. «Εκτιμώ ότι οι νέες γυναίκες είναι στην πρωτοκαθεδρία του κινήματος, που θα οδηγήσει στην ανατροπή των παραδοσιακών πολιτικών δικτύων στη Νέα Υόρκη», είπε η κ. Οκάσιο – Κορτέζ.

Την αξία των –επ’ αμοιβή– προεκλογικών μηνυμάτων στο Facebook απέδειξε η εκστρατεία της κ. Μπιάτζι, με την προοδευτική δικηγόρο να δαπανά άνω των 15.000 δολαρίων σε διαφημίσεις στο Facebook, έναντι μόλις 2.500 για τον αντίπαλό της Τζέφρι Κλάιν.

Σκληρή προεκλογική εκστρατεία διεξήγαγε και η κ. Σαλαζάρ απέναντι στον Ντίλαν, τον οποίο εμφάνισε ως αποκομμένο από την πραγματικότητα, παλαιοκομματικό Δημοκρατικό, στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο πρόσφατος καταιγισμός αρνητικών πρωτοσέλιδων κατά της κ. Σαλαζάρ, με δήθεν αποκαλύψεις για κρυφά πλούτη και «προβλήματα» με την υπηκοότητά της, δεν επηρέασαν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα του Μπρούκλιν για να τη στηρίξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή