Αν και εξασθένησε, ο «Φλόρενς» χτύπησε την Ανατολική Ακτή

Αν και εξασθένησε, ο «Φλόρενς» χτύπησε την Ανατολική Ακτή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Τις ακτές της Βόρειας –και της Νότιας– Καρολίνας έπληξε χθες ο γιγαντιαίος τυφώνας «Φλόρενς», απειλώντας τις πολιτείες αυτές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ με μεγάλες πλημμύρες.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, προειδοποίησε ότι το μετεωρολογικό φαινόμενο αναμενόταν να βυθίσει τα παράλια της πολιτείας κάτω από δύο μέτρα νερού, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχόπτωσης. Η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, από την πλευρά της, προέβλεπε χθες ότι ο «Φλόρενς» θα προκαλούσε πρωτοφανή βροχόπτωση τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Σωστικά συνεργεία διέσωσαν χθες το πρωί περισσότερους από 100 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί στην κωμόπολη Νιου Μπερν της Β. Καρολίνας, ενώ 60 ένοικοι ξενοδοχείου εγκατέλειψαν τα δωμάτιά τους στο Τζάκσονβιλ της πολιτείας, αφού οι Αρχές έκριναν ότι το κτίριο και τμήμα της οροφής του κινδύνευε να καταρρεύσει.

Περισσότεροι από 370.000 κάτοικοι της πολιτείας δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, με τις τοπικές εταιρείες ενέργειας να προειδοποιούν ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φθάσει και να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

Παρότι ο τυφώνας «Φλόρενς» είχε εξασθενήσει σημαντικά όταν έφθασε στα αμερικανικά παράλια, το τεράστιο μέγεθός του σημαίνει ότι οι άνεμοι ταχύτητας 150 χλμ. την ώρα θα παρέμεναν απειλητικοί για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι περίπου 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Ανατολικής Ακτής, από τη βόρεια Φλόριντα, έως και τη βόρεια Βιρτζίνια, θα επηρεασθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τις Αρχές να έχουν διατάξει την απομάκρυνση περισσότερων από ένα εκατομμύριο κατά μήκος των ακτών της νότιας και της βόρειας Καρολίνας, αλλά και της Βιρτζίνια. Περίπου 20.000 άνθρωποι είχαν αναζητήσει ασφάλεια χθες σε ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια σε 157 δημόσια κτίρια.

Ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Χένρι Μακμάστερ, προειδοποίησε ότι η καταρρακτώδης βροχόπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις στην ενδοχώρα, στα δυτικά της πολιτείας. Ο κυματισμός που προκαλεί ο τυφώνας μπορούσε να φθάσει χθες τα δύο μέτρα στις παράκτιες ζώνες, με τους κατοίκους να υποχρεούνται να εκκενώσουν ζώνη ασφαλείας τριών χιλιομέτρων από τις ακτές. Οι βροχοπτώσεις αναμενόταν να επηρεάσουν αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές στα Απαλάχια Ορη, καθώς και τμήματα των πολιτειών της Αλαμπάμα, του Τενεσί, του Κεντάκι και της δυτικής Βιρτζίνια.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης εφαρμόζονταν από προχθές στις πολιτείες της Τζόρτζια, της νότιας και Βόρειας Καρολίνας, της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, παρά τις νουθεσίες των Αρχών. «Παρά τον φόβο μου, χαίρομαι που έμεινα σπίτι μου. Ανησυχώ λίγο για το τι θα βρω στον κήπο, αλλά όφειλα να μείνω με τα κατοικίδιά μου», έλεγε χθες η 74χρονη Ζέλντα Αλεν, από την κωμόπολη Χάμστεντ της Βόρειας Καρολίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή