Η αμφισβήτηση στο Βρετανικό Μουσείο

Η αμφισβήτηση στο Βρετανικό Μουσείο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρωτότυπη έκθεση, με θέμα την πολιτική αντίδραση και διαμαρτυρία, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες το Βρετανικό Μουσείο.

Μια προσεκτική περιήγηση στον χώρο της έκθεσης, με τίτλο «Ενίσταμαι: Η αναζήτηση της αντιγνωμίας», φέρνει τον επισκέπτη αντιμέτωπο με βρετανικό νόμισμα του 1903, πάνω στο οποίο κάποια ακτιβίστρια υπέρ της ψήφου των γυναικών, χάραξε το σύνθημα του κινήματος.

Η έκθεση συγκεντρώνει αντικείμενα αντίδρασης, αμφισβήτησης και σάτιρας από κάθε σημείο του πλανήτη και κάθε εποχή. Πάνω σε τούβλο που έφερε τη σφραγίδα του Βαβυλώνιου βασιλέα Ναβουχοδονόσορ Β΄, άγνωστος εργάτης αποφάσισε να χαράξει το όνομά, αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την ίδια τη βασιλική εξουσία.

Την αποικιακή διοίκηση αμφισβήτησαν κρυφά οι δημιουργοί περίτεχνων σκαλιστών ξύλινων θυρών από τις αρχές του 20ού αιώνα στη Νιγηρία. Η ικανότητα των τεχνιτών ήταν τέτοια, που η βρετανική αποικιακή διοίκηση επέλεξε τις διακοσμητικές θύρες ως κεντρικό έκθεμα σε αποικιακή έκθεση του 1924 στο προάστιο του Λονδίνου, Ουέμπλεϊ. Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης, τα σκαλίσματα αποδείχθηκε ότι περιελάμβαναν περίπλοκες ειρωνικές απεικονίσεις της καθημερινής ζωής των Βρετανών αποικιοκρατών στη Δυτική Αφρική.

Σε σκίτσο του 1792, ο σκιτσογράφος Τζέιμς Γκίλρεϊ σατιρίζει τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου πρίγκιπα Γεώργιο (μετέπειτα Γεώργιος Δ΄), εμφανίζοντας τον μελλοντικό μονάρχη παχύσαρκο και οκνηρό, να κρατά δοχείο νυκτός, γεμάτο απλήρωτα ιατρικά χρέη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το κομμένο κεφάλι προτομής του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, το οποίο Νούβιοι εισβολείς στην Αίγυπτο έθαψαν στη βάση επινίκιας στήλης. Η κεφαλή του Ρωμαίου αυτοκράτορα, που κείται στο πλάι, εντυπωσιάζει χάρη στα βαμμένα με έντονο χρώμα μάτια.

Τέλος, το γέλιο των επισκεπτών της επίσκεψης προκαλεί το θραύσμα χαραγμένης πέτρας, το οποίο ο μυστηριώδης ανώνυμος εικαστικός Μπάνκσι τοποθέτησε σε αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου το 2005. Το έκθεμα, το οποίο ο Μπάνσκι βάφτισε «Πέτρα του Πέκαμ», απεικονίζει προϊστορικό ζώο, αλλά και ανθρώπινη μορφή να σπρώχνει καροτσάκι σούπερ μάρκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή