Δεν χρειαζόταν να ανεβεί στο βήμα του Ευρωκοινοβούλιου την προηγούμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να εξηγήσει τους κινδύνους από τον αυξανόμενο εθνικισμό σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ούτε χρειαζόταν να καλέσει τις εθνικές κυβερνήσεις να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό και να γεφυρώσουν τις έντονες διαφορές στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Η διαίρεση της Ε.Ε. είχε διαφανεί όπως ποτέ άλλοτε από την προηγουμένη μέρα, στο Στρασβούργο, καθώς ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι έπαιρναν ο ένας μετά τον άλλο τον λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναντίον του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, τον οποίο κατηγορούσαν για κατάργηση δημοκρατικών ελευθεριών και για υποβάθμιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.
Η ανταλλαγή σκληρών φράσεων μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων με έναν από τους πιο ισχυρούς Ευρωπαίους ηγέτες, τον Βίκτορ Ορμπαν, με τόσο έντονο τρόπο, ήταν κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Κάτι που έδειχνε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το διευρυνόμενο ρήγμα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση της Ε.Ε.
Εχοντας βαλθεί να συγκροτήσει μία αντι-μεταναστευτική «χριστιανική δημοκρατία», ο κ. Ορμπαν έχει γίνει ένας εκ των εκπροσώπων των ευρωσκεπτικιστών εθνικιστών που προσπαθεί να τραβήξει μέλη των κεντροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε. στην ακροδεξιά. Για χρόνια τα μέλη της κομματικής του οικογένειας –του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– πίστευαν ότι μπορούσαν να τον περιορίσουν και να τον ημερώσουν. Τώρα όμως, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, είναι ξεκάθαρό ότι έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος ακόμα και μέσα στη μεγαλύτερη κομματική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ.
Το άρθρο 7
Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε σε ψήφο υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7, το οποίο μπορεί και να οδηγήσει στην απαγόρευση ψήφου της Ουγγαρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ηταν ιδιαίτερα έντονη, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς να κατηγορεί τον Ορμπαν ότι εμφανίζεται ως θερμός υποστηρικτής μιας «χριστιανικής Ευρώπης», την ίδια ώρα που ο ίδιος αρνείται να δώσει φαγητό σε πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας του. «Να πω ότι αυτό είναι απάνθρωπο ή μήπως είναι ο χριστιανικός τρόπος που πρέπει να γίνονται τα πράγματα», διερωτήθηκε ειρωνικά.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγόρησε ότι οι εχθροί του προσπαθούν να τιμωρήσουν τους Ούγγρους που δεν δέχονται πρόσφυγες στη χώρα τους. «Οι αποφάσεις της Ουγγαρίας λαμβάνονται από το εκλογικό σώμα στις εθνικές εκλογές. Νομίζετε ότι γνωρίζετε τις ανάγκες των Ούγγρων καλύτερα από τους ίδιους».
Και ενώ η απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 7 ελήφθη και με τις ψήφους μερίδας των συναδέλφων του από το ΕΛΚ, το κόμμα του Ορμπαν αναμένεται να παραμείνει στην ομάδα καθώς έχουν εκφραστεί αντιδράσεις ότι μία τέτοια διαγραφή θα προκαλέσει πλήγμα στις ερχόμενες ευρωεκλογές, τη στιγμή που το ΕΛΚ αναμένει να έχει σημαντικές απώλειες.
Ομως, πέρα από τα σκληρά λόγια που ακούστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, η ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό είναι γεγονός ότι θα δυσκολέψει μία σειρά από αποφάσεις που αναμένονται να πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το επόμενο διάστημα. Από τη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, οι ελπίδες για μία συζήτηση περί του μεταναστευτικού που θα θέσει τις βάσεις για μια κοινή πολιτική όσον αφορά το άσυλο έχουν εξανεμιστεί. Συγχρόνως, πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη εκφράσει έντονες ανησυχίες ότι σε θέματα ιδιαιτέρως σημαντικά στα οποία απαιτείται ομοφωνία, όπως η ψήφιση του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ουγγαρία αλλά και την Πολωνία για την οποία επίσης ισχύει η ενεργοποίηση του άρθρου 7 πριν από μερικούς μήνες και είναι η βασική χώρα στο πλευρό του Ορμπαν.