ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδες για λύση στο Αφγανιστάν

Ελπίδες για λύση στο Αφγανιστάν

Την πεποίθησή του ότι μια θετική έκβαση στον πόλεμο στο Αφγανιστάν είναι εφικτή εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, παρά την πάροδο 17 ετών. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης Τραμπ βασίζεται σε «σημάδια» ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να δώσουν τέλος στον πόλεμο, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα ρόλο σε μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Financial Times στις αρχές της εβδομάδας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μυστικές συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν μέσα στο 2018, ενώ η εύθραυστη κυβέρνηση της Καμπούλ εξετάζει τι είδους συμφωνία θα μπορούσε να συνάψει. Ενα σενάριο αφορά τον έλεγχο των πόλεων από την κυβέρνηση της Καμπούλ, παραδίδοντας τις αραιοκατοικημένες ζώνες της χώρας στους Ταλιμπάν. Αλλη εκδοχή θέλει τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν ρόλο στην κυβέρνηση της Καμπούλ, εφόσον δεχθούν να τηρούν το σύνταγμα, αποδεχόμενοι την παρουσία δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

Για κάποιους Αφγανούς ανώτατους αξιωματούχους, όμως, ακόμη και οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν αποτελούν ένδειξη αποτυχίας, ενώ άγνωστο παραμένει επίσης εάν οι Ταλιμπάν θα συμφωνούσαν σε όλα αυτά. «Το ότι η Δύση κουράστηκε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δεν σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν επιζητούν συμφωνία. Μπορεί να επιλέξουν στάση αναμονής», λέει ο αναλυτής του ινστιτούτου Brookings, Μάικλ Ο’ Χάνλον. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν άλλωστε μόλις 56% των επαρχιών της χώρας, από 66% πριν από δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει αρχικά την αποχώρηση του συνόλου των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ο πόλεμος αυτός έχει κοστίσει ζωές Αμερικανών και δισεκατομμύρια δολάρια, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο «ιδιωτικοποίησης» του πολέμου.

Ο απόστρατος στρατηγός Τζιμ Μάτις, όμως, ήταν μεταξύ αυτών που έπεισαν τον πρόεδρο Τραμπ να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό τους. Στρατιώτες των ΗΠΑ εκπαιδεύουν και υπηρετούν σήμερα ως σύμβουλοι των 350.000 ανδρών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι κίνδυνοι παραμένουν, πάντως, υπαρκτοί για τους Αμερικανούς.

Ο Μάτις, από τη μεριά του, πιέζει τους συμμάχους των ΗΠΑ να στηρίξουν τη νέα αμερικανική στρατηγική, που βασίζεται μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της πολυεθνικής δύναμης, με στρατιώτες από τα Εμιράτα και το Κατάρ. Η Ουάσιγκτον βέβαια πρέπει να λάβει υπόψη της τα ενίοτε αντικρουόμενα συμφέροντα της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και του Πακιστάν. «Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η Ρωσία επιθυμεί να βοηθήσει. Η Μόσχα προτιμά να παίζει παιχνίδι επιρροής, εκμεταλλευόμενη τις καλές σχέσεις της με τους Ταλιμπάν», λέει ο Ο’ Χάνλον.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι διαθέτουν έναν κοινό εχθρό με τους Ταλιμπάν: το Ισλαμικό Κράτος, που έχει επεκτείνει σημαντικά την επιρροή του στη χώρα. «Οι Ταλιμπάν και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν το Ισλαμικό Κράτος με την ίδια ανησυχία», είχε πει πρόσφατα ο Τζιμ Μάτις.

H κόπωση

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, πάντως, αφορά την ανυπομονησία του προέδρου Τραμπ με τη στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, παρότι πολλά στελέχη στην Ουάσιγκτον εκτιμούν πως ο Μάτις πέτυχε να κερδίσει τον αναγκαίο χρόνο, έστω και για την ώρα. «Ακόμη και οι πλέον σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν αισθάνονται κόπωση ύστερα από 17 χρόνια πολέμου. Η κόπωση αυτή είναι το καλύτερο κίνητρο για επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας», λέει ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου.

«Αν οι ΗΠΑ αποδείξουν ότι έχουν την ικανότητα να υπομείνουν λίγο ακόμη, τότε η Ουάσιγκτον θα έχει νικήσει τον πόλεμο. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι: Μπορεί η Αμερική να κάνει λίγη ακόμη υπομονή;» αναρωτιέται ο Χουσεΐν Χακανί, πρώην πρέσβης του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον.