ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αποδίδουν οι εκκλήσεις της Αγκυρας για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ

Ερντογάν: Αποδίδουν οι εκκλήσεις της Αγκυρας για κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ

Ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως οι εκκλήσεις της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στην ανταρτοκρατουμενη περιφέρεια του Ιντλίμπ αποδίδουν καρπούς καθώς έχουν περάσει αρκετές ημέρες με σχετική ηρεμία, πρόσθεσε όμως πως χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Ερντογάν πρόκειται να έχει συνομιλίες αργότερα σήμερα στη Ρωσία με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η στρατιωτική στήριξη του οποίου προς τη συριακή κυβέρνηση βοήθησε ώστε να ανατραπούν τα κέρδη που είχαν πραγματοποιήσει η αντάρτες στη διάρκεια ετών και ο οποίος απέρριψε δημοσίως πριν από 10 ημέρες την τουρκική έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

«Η κατάσταση στην περιοχή του Ιντλίμπ ήταν για τρεις ημέρες ήρεμη. Φαίνεται ότι επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα με τις προσπάθειες που έγιναν», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους το σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.

«Όμως εξακολουθούμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε. Η Τουρκία, με 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, έχει ήδη αναλάβει «το πολιτικό και ανθρώπινο βάρος» από την επταετή σύγκρουση στη Συρία και οποιαδήποτε νέα ροή προσφύγων θα κατευθυνθεί προς την Τουρκία, δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Αγκυρα έχει δημιουργήσει μια δωδεκαριά στρατιωτικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ, τα οποία έχει ενισχύσει τις τελευταίες εβδομάδες με στρατεύματα και εξοπλισμό, σύμφωνα με τουρκικές πηγές και πηγές στους σύρους αντάρτες.

«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους αγνούς, καθαρούς, αθώους ανθρώπους εκεί μ' αυτά τα παρατηρητήρια», δήλωσε ο Ενρτογάν. «Όμως αυτή τη στιγμή όλοι μπορούν να δουν πόσο ανελέητο είναι το καθεστώς και τον τρόμο που επιβάλλει εκεί. Υπάρχει ένα κράτος τρομοκράτης».

«Ας κάνουμε όλοι μαζί βήματα, ας πάρουμε μέτρα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται ανάμεσα στην αντιπολίτευση στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ερντογάν. «Όμως ας μήν δημιουργήσουμε μια δικαιολογία ούτε να κάνουμε ένα βήμα, όπως το να βομβαρδίσουμε εκεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ