ΗΠΑ: Βαριές κατηγορίες εναντίον του Κάβανο

ΗΠΑ: Βαριές κατηγορίες εναντίον του Κάβανο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκεται ο διορισμός του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από την καταγγελία καθηγήτριας πανεπιστημίου ότι προσπάθησε να τη βιάσει προ 36 ετών, όταν και οι δύο ήταν μαθητές λυκείου.

Ο 53χρονος ομοσπονδιακός δικαστής, ο οποίος προτείνεται από τον πρόεδρο Τραμπ για τον ανώτατο δικαστικό θεσμό των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι η κατηγορία είναι «απολύτως ψευδής» και ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας για το ζήτημα που ανέκυψε ξαφνικά, διαταράσσοντας τη μέχρι τότε ομαλή πορεία επικύρωσης του διορισμού του. Για να καταλάβει την κενή θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Κάβανο πρέπει να πάρει το πράσινο φως πρώτα από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και ύστερα από την ολομέλεια του σώματος.

Η καταγγελία εις βάρος του Κάβανο ήρθε στο φως στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με επιστολή που έφθασε στα χέρια της Νταϊάν Φάινσταϊν, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή. Η ταυτότητα της γυναίκας που διατύπωσε την καταγγελία έγινε γνωστή την Κυριακή, όταν η Washington Post δημοσίευσε συνέντευξή της.

Πρόκειται για την 51χρονη Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τη Φορντ, ο Κάβανο της επιτέθηκε σεξουαλικά στη διάρκεια μαθητικού πάρτι, όταν εκείνος ήταν 17 χρόνων και εκείνη 15. Σε κατάσταση μέθης, την ξάπλωσε βίαια στο κρεβάτι, προσπάθησε να τη γδύσει και της έκλεισε το στόμα με το χέρι του όταν εκείνη προσπάθησε να φωνάξει.

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθούσε να στηρίζει την υποψηφιότητα Κάβανο, αν και η σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι η Φορντ «δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να δεχθεί προσβολές», αντιθέτως «οφείλει να καταθέσει ενόρκως» στο Καπιτώλιο. Η επιτροπή της Γερουσίας είχε προγραμματίσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα Κάβανο την Πέμπτη. Χθες όμως και τα δέκα μέλη των Δημοκρατικών (οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 11) ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία. Εξάλλου, χθες το μεσημέρι ο Κάβανο επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τον χαρακτήρα της επίσκεψής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή