«Δραπετεύουν» οι Βαυαροί κεντροδεξιοί

«Δραπετεύουν» οι Βαυαροί κεντροδεξιοί

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Βαυαρούς πολιτικούς ηγέτες αυτήν την περίοδο είναι να χωρέσουν στα lederhosen και τα dirndls τους (παραδοσιακές φορεσιές του κρατιδίου για άνδρες και γυναίκες αντιστοίχως) γράφει η ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico. Οχι φέτος όμως. Η κυβερνητική Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), σύμμαχος της Αγκελα Μέρκελ, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή του κρατιδίου εδώ και δεκαετίες, τελεί σε βαθιά κρίση, καθώς οι ψηφοφόροι δραπετεύουν από την Κεντροδεξιά για να βρουν θαλπωρή στον δεξιό λαϊκισμό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Με λιγότερο από ένα μήνα έως τις εκλογές, η CSU, που είχε κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία το 2013, φαίνεται να αποσπά μόλις 35% σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αν και η πρωτιά στην αναμέτρηση είναι βέβαιη, ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν καταστροφικό, αφού το κόμμα συνήθιζε κάποτε να συγκεντρώνει γύρω στο 50%. Ενα παλιό ανέκδοτο εμφανίζει τη Βαυαρία να αποτελεί τη γερμανική απάντηση στη Βόρεια Κορέα, εξαιτίας της μονοκομματικής διακυβέρνησης του κρατιδίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κόμμα είναι η συνεχιζόμενη αναταραχή στο Βερολίνο και ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές είναι πιθανό να προκαλέσει αλλαγές στην ηγεσία του, ανασχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού και αντικατάσταση του αρχηγού του CSU και νυν υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν προφανείς λόγοι για τη συρρίκνωση του ποσοστού του CSU. Η τοπική οικονομία είναι ισχυρότερη από ποτέ – η Βαυαρία είναι άλλωστε από τα πλουσιότερα κρατίδια της χώρας. «Ουδέποτε η Βαυαρία ήταν σε τόσο καλή κατάσταση και η πολιτική της σκηνή τόσο διχασμένη», είπε ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ στους συνέδρους του CSU κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αιτία μπορεί να διατυπωθεί με μία μόνο λέξη: μετανάστευση. Σχεδόν οι μισοί Βαυαροί θεωρούν ότι οι πρόσφυγες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το κρατίδιο. Και παρόλο που ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί από τον Ιούλιο, παραμένει η βασική πηγή ανησυχίας για το εκλογικό σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή