Πονοκέφαλος και για τους μετανάστες το Brexit

Πονοκέφαλος και για τους μετανάστες το Brexit

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μετά το Brexit, η μετανάστευση προς τη Βρετανία πρέπει να καθορίζεται από κριτήρια προσόντων και εισοδήματος και όχι από τον τόπο καταγωγής των μεταναστών, σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής μετανάστευσης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η έκθεση διευκρινίζει ότι ο κανόνας αυτός μπορεί να μην εφαρμοστεί αν συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Πιθανό αντάλλαγμα

Η Βρετανία επιχειρεί να εξασφαλίσει από την Ε.Ε. ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, και το πιθανότερο είναι ότι η Ενωση θα ζητήσει ως αντάλλαγμα ένα βαθμό ελευθερίας στη μετακίνηση προσώπων. Σύμφωνα, πάντως, με τις συστάσεις της βρετανικής επιτροπής, «η χώρα πρέπει να περάσει σε ένα σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης από όλες τις χώρες, χωρίς προνομιακή πρόσβαση για τους πολίτες της Ε.Ε.».

Σήμερα, πολίτες από όλο τον κόσμο που απασχολούνται στη Βρετανία σε θέσεις εργασίας που αποδίδουν πάνω από 30.000 στερλίνες τον χρόνο, λαμβάνουν άδεια παραμονής. Η επιτροπή προτείνει να επεκταθεί το μέτρο αυτό και σε μετανάστες σε κλάδους που απαιτούν «προσόντα μεσαίας κατηγορίας», αλλά όχι σε ανειδίκευτους, με την εξαίρεση των εποχικών εργατών γης.

Οι προτάσεις προξένησαν αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς διατυπώθηκαν φόβοι πως θα παρουσιαστούν ελλείψεις εργαζομένων σε αποθήκες, στη συσκευασία κρεάτων και ψαριών, στην καθαριότητα και στη φροντίδα ηλικιωμένων. «Η επιτροπή αστόχησε παραγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των ανειδίκευτων εργατών στην οικονομία μας», είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» η Τζάσμιν Γουάιτμπρεντ, διευθύντρια του επιχειρηματικού συνδέσμου London First. Στις θέσεις εργασίας με τις χαμηλότερες απολαβές, ένας στους πέντε εργαζομένους είναι μετανάστης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή