ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Στα 15 έτη αυξάνεται η κάθειρξη των ιθυνόντων για τις βελόνες σε φράουλες – Ερευνες για πάνω από 100 περιστατικά

Αυστραλία: Στα 15 έτη αυξάνεται η κάθειρξη των ιθυνόντων για τις βελόνες σε φράουλες – Ερευνες για πάνω από 100 περιστατικά

Η Αυστραλία σκοπεύει να αυξήσει την ανώτατη ποινή κάθειρξης από 10 στα 15 χρόνια για όποιον καταδικάζεται για την μόλυνση προϊόντων διατροφής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον καθώς το σκάνδαλο με τις φράουλες με βελόνες έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

« Η κυβέρνηση θα ποινικοποιήσει την απάτη. Δεν είναι αστείο, το να εκθέτεις σε κίνδυνο το μέσο βιοπορισμού σκληρά εργαζόμενων Αυστραλών. Αν κάποιος κάνει κάτι τέτοιο σε αυτή τη χώρα θα τον αναζητήσουμε και θα του επιβάλλουμε την ανώτατη ποινή», είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Επίσης η κυβέρνηση θα ποινικοποιήσει τις ψευδείς καταγγελίες προτού το κοινοβούλιο διακόψει τις εργασίες του αύριο Πέμπτη για δύο εβδομάδες διακοπών, τόνισε ο Μόρισον. 

Αυστραλία: Στα 15 έτη αυξάνεται η κάθειρξη των ιθυνόντων για τις βελόνες σε φράουλες – Ερευνες για πάνω από 100 περιστατικά-1

Οι αρχές ερευνούν επίσης πληροφορίες για παρόμοια κρούσματα δολιοφθοράς για πάνω από 100 παρόμοιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο περιστατικό αφορούσε βελόνες που βρέθηκαν μέσα σε φράουλες που παράγονται από προμηθευτή στη πολιτεία του Κουίνσλαντ στη βόρεια Αυστραλία και έκτοτε εμφανίστηκαν και σε άλλα σημεία της χώρας. 

Παράλληλα, η αστυνομία στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι βελόνες εντοπίστηκαν  σε περισσότερες από 20 συσκευασίες με φράουλες και ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι μια μπανάνα και ένα μήλο βρέθηκαν να έχουν βελόνες.

Παρά τις καταγγελίες για εκατοντάδες αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ ένας πρωτοκλασάτος Αυστραλός υπουργός δήλωσε ότι πολλά περιστατικά πιθανόν να αποδειχτούν φάρσες.

Αυστραλία: Στα 15 έτη αυξάνεται η κάθειρξη των ιθυνόντων για τις βελόνες σε φράουλες – Ερευνες για πάνω από 100 περιστατικά-2

Αναταραχή έχει προκληθεί στην εγχώρια αγορά φρούτων, καθώς λόγω της πτώσης στη ζήτηση, οι παραγωγοί φράουλας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή και να πετάξουν τα προϊόντα τους προκαλώντας έτσι πλήγμα σε μια βιομηχανία αξίας 115,84 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Αν η ζήτηση δεν ανακάμψει αναμένεται μεγάλη οικονομική καταστροφή για τους αγρότες – παραγωγούς της χώρας. «Μας κοστίζει περίπου 35.000 δολάρια ημερησίως για την συγκομιδή των φρούτων που τελικά θα πετάξουμε», δήλωσε ο Gavin Scurr, καλλιεργητής φράουλας στο Wamuran, 64 χιλιόμετρα βόρεια του Μπρίσμπεϊν. 

Ο τραπεζικός κλάδος της Αυστραλίας δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους πληγέντες αγρότες.