ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες, «πιο σύνθετες» τρομοκρατικές απειλές το 2017 παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες, «πιο σύνθετες» τρομοκρατικές απειλές το 2017 παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν κατά 23% το περασμένο έτος, συγκριτικά με το 2016, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκε από αυτές κατέγραψε πτώση της τάξεως του 27%, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή τρομοκρατία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εντούτοις, «το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και οι συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν επιδείξει αντοχή, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα στην αυξανόμενη αντιτρομοκρατική πίεση στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, την Υεμένη και αλλού», δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, Νέιθαν Σέιλς.

Η μείωση της τρομοκρατίας στο Ιράκ αποτέλεσε κύριο παράγοντα που συνέβαλε στην καθοδική πορεία των επιθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απαγωγές από χαρακτηριζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις κατέγραψαν επίσης ραγδαία πτώση το 2017 σχεδόν κατά το ήμισυ.

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν ο κύριος δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι η δράση του μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς έχασε σχεδόν το σύνολο της επικράτειας που είχε καταλάβει στο Ιράκ και τη Συρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ενδείξεις επέκτασης της Αλ Κάιντα.

Το 59% των επιθέσεων σημειώθηκε στο Αφγανιστάν, την Ινδία, το Ιράκ, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες, ενώ περισσότερα από τα 2/3 των θανάτων σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Νιγηρία, τη Σομαλία και τη Συρία.

«Παρά τις επιτυχίες μας, το τοπίο στην τρομοκρατία έγινε πιο σύνθετο το 2017», τόνισε ο Σέιλς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι πλέον «πιο διάχυτες και κρυφές» και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εμπνεύσουν τους υποστηρικτές τους να εξαπολύσουν επιθέσεις «λιγότερο ευάλωτες σε συμβατική στρατιωτική δράση».

Οι οργανώσεις αυτές διατηρούν και την ικανότητα και συνεχίζουν να έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της, συνέχισε.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο. Στον σχετικό κατάλογο των χωρών αυτών συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Κορέα η Συρία και Σουδάν.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των επιθέσεων από εγχώριους εξτρεμιστές θα συνεχίζει να αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων όσων αντλούν έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters