«Γάμος χωρίς έρωτα» η γερμανική κυβέρνηση

«Γάμος χωρίς έρωτα» η γερμανική κυβέρνηση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενας άγαρμπος συμβιβασμός για να τερματιστεί η σύγκρουση για την τύχη του επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος, Χανς Γκέοργκ Μάασεν, αποκάλυψε τη σκληρή αλήθεια για τον μεγάλο συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ: είναι ένας γάμος χωρίς έρωτα, μια δυσλειτουργική σχέση, την οποία ουδείς από τους εταίρους έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων επιχείρησαν την Τρίτη να δώσουν ένα τέλος στο σκάνδαλο, που δοκιμάζει την κυβέρνηση στο Βερολίνο επί 11 μέρες, συμφωνώντας να αντικαταστήσουν τον Μάασεν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι τρέφει ακροδεξιές συμπάθειες. Η λύση που βρέθηκε να πάρει προαγωγή ο Μάασεν αναλαμβάνοντας υφυπουργός Εσωτερικών και άρα προϊ-στάμενος του αντικαταστάτη του με σημαντικά μεγαλύτερο μισθό μάλιστα, επέτεινε τις εντάσεις μεταξύ των εταίρων και αναμένεται να διαιωνίσει τις ενδοκυβερνητικές τριβές.

Το σκάνδαλο Μάασεν έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου η Μέρκελ έκλεισε μια οδυνηρή διαμάχη με τους Βαυαρούς συμμάχους της για τη μετανάστευση, μια σύγκρουση που χρονολογείται από το 2015, όταν η καγκελάριος αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επέμεναν στην αποπομπή Μάασεν, τον οποίο αντίθετα κάλυπτε πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Αποφασίζοντας τη μετάθεσή του στο πλευρό του, ο Ζεεχόφερ πέτυχε να ικανοποιήσει μεν το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για αποπομπή του, άφησε όμως τον κυβερνητικό συνασπισμό να μοιάζει με οργανισμό σε παράλυση.

«Ολα καταγεγραμμένα»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες ήταν ενημερωμένη για τη μετακίνηση του Μάασεν και ότι «όλα είναι καταγεγραμμένα». Διευκρίνισε δε ότι από την πλευρά του SPD δεν του ζητήθηκε να «συνταξιοδοτήσει» τον κ. Μάασεν, αλλά μόνο να τον μετακινήσει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές που επικαλείται η Bild, η αρχική πρόταση του Ζεεχόφερ, η οποία απορρίφθηκε από την αρχηγό του SPD, ήταν η αντικατάσταση του Μάασεν από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Αντιμετώπιση του Εγκλήματος (ΒΚΑ) Χόλγκερ Μουνχ, ο οποίος, αν και ανεξάρτητος, θεωρείται προσκείμενος στο SPD και η αντίστοιχη τοποθέτηση του Μάασεν στη ΒΚΑ.

Επιπλέον, προκειμένου ο κ. Μάασεν να αναλάβει θέση υφυπουργού Εσωτερικών, από το υπουργείο θα πρέπει να αποχωρήσει ο σημερινός υφυπουργός Γκούντερ Αντλερ, στέλεχος του SPD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή