Παραίτηση διευθυντή του N.Y. Review of Books

Παραίτηση διευθυντή του N.Y. Review of Books

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής της λογοτεχνικής επιθεώρησης New York Review of Books, Ιαν Μπουρούμα, μετά τη δημοσίευση αμφιλεγόμενου άρθρου από τον Καναδό παραγωγό ραδιοφώνου Τζίαν Γκομέσι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί –και αθωωθεί– για σεξουαλική κακοποίηση το 2016.

Το άρθρο του Γκομέσι, με τίτλο «Σκέψεις για ένα hashtag», δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα του New York Review of Books. Σε αυτό, ο Γκομέσι εμφανίζεται ως το πραγματικό θύμα της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας ότι σκέφτεται συχνά την αυτοκτονία και υποφέρει εξαιτίας του αποκλεισμού του και της νέας του ιδιότητας ως «παρία».

Ο Γκομέσι είχε κατηγορηθεί από περισσότερες από 20 γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις, αλλά και χαστούκια και πνιγμό. Το καναδικό κρατικό δίκτυο CBC απέλυσε το 2014 τον Γκομέσι, μετά την αποκάλυψη εικόνων πρώην συντρόφου του, η οποία έφερε κατάγματα στα πλευρά και μώλωπες. Τον Μάρτιο του 2016, καναδικό δικαστήριο είχε αθωώσει τον Γκομέσι για τέσσερις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και μία κατηγορία απόπειρας στραγγαλισμού.

Στο επίμαχο άρθρο στο New York Review of Books, ο Γκομέσι αναφέρεται για πρώτη φορά στη δικαστική υπόθεση, χαρακτηρίζοντας «ανακριβείς» τις κατηγορίες εναντίον του.

Η παραίτηση του Ιαν Μπουρούμα πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε ο Ολλανδός λογοτέχνης και ιστορικός, στην οποία υπεραμύνθηκε της δημοσίευσης αλλά και των πράξεων του Γκομέσι. «Η ακριβής φύση της συμπεριφοράς του Γκομέσι δεν με αφορά προσωπικά. Η ανησυχία μου αφορά κάποιον ο οποίος έχει αθωωθεί αμετάκλητα. Μπορεί να του αξίζει κάποια κοινωνική καταδίκη, αλλά για πόσο καιρό και τι μορφή θα έχει αυτή, δεν γνωρίζω», είπε στη συνέντευξή του ο Μπουρούμα, προκαλώντας την οργή μελών του κινήματος #MeToo και φεμινιστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ και αλλού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή