ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν από τις τουρικές αρχές πέντε ψαράδες που επέβαιναν σε κυπριακό αλιευτικό

Συνελήφθησαν από τις τουρικές αρχές πέντε ψαράδες που επέβαιναν σε κυπριακό αλιευτικό

Το πλήρωμα ε/κ ψαροκάικου συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές σήμερα το πρωί σε διεθνή ύδατα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.

Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, πως βρισκόταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.

Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους.

Υπενθυμίζεται πως σε άλλες δυο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά, η τράτα της εταιρείας με την ονομασία «Μπουμπουλίνα».

Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησε η Κυβέρνηση για τη σύλληψη του πληρώματος ελληνοκυπριακού ψαροκάικου και την κατάσχεση του σκάφους τους νωρίτερα σήμερα από τις κατοχικές Αρχές.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι, «έχει γίνει έντονο διάβημα από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη».

Ταυτόχρονα, είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση συλληφθέντων».

Σε συναγερμό τέθηκαν το τμήμα Αλιείας, λιμενική αστυνομία και Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) μεταξύ τις 17.00 – 17.30, απόγευμα ειδοποίησε τη Λιμενική ότι οι κατοχικές αρχές εντόπισαν ψαροκάικο στην Κερύνεια στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα. Η Λιμενική ειδοποίησε άμεσα την Αστυνομία η οποία εντόπισε τον ιδιοκτήτη του ψαροκάικου που είναι κύπριος επιχειρηματίας από τη Λεμεσό. Η Αστυνομία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρότρυνε τον ιδιοκτήτη του ψαροκάικου να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι αυτή την ώρα. Ο ιδιοκτήτης του ψαροκάικου σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι ιδιοκτήτης γνωστής εταιρείας.

Σύμφωνα με τα Τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης:

Στα ανοιχτά του Κορμακίτη εντοπίστηκε πλοίο με ελληνική σημαία που μετέφερε πέντε πολίτες της Αιγύπτου, οι οποίο τέθηκαν «υπό κράτηση».

Γίνεται λόγος για παράνομη είσοδο σε χωρικά ύδατα «ΤΔΒΚ» και παράνομη αλιεία.

Τουρκοκυπριακά μέσα αναφέρουν ότι η επιχείρηση σύλληψης πραγματοποιήθηκε από το «λιμενικό» 7,5 μίλια ανοιχτά του Κορμακίτη.

Σημειώνεται, τέλος, τα ίδια μέσα μεταδίδουν ότι το συμβάν έγινε γνωστό, γύρω στις 10.00 το πρωί.