ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι μετά το 2015, φέτος στη Γαλλία

Δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι μετά το 2015, φέτος στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Για 1.500 επιπλέον θανάτους, σε σχέση με ένα κανονικό έτος, ευθύνεται ο καύσωνας του 2018 στη Γαλλία, δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζέν, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι δέκα φορές μικρότερος από εκείνον του «έτους-ρεκόρ 2003».

Η υπουργός ανέφερε ότι μόλις το 3%-5% των εισαγωγών στα επείγοντα γαλλικών νοσοκομείων οφειλόταν στον καύσωνα.

Ο αριθμός των νεκρών από τον φετινό καύσωνα ήταν επίσης μικρότερος από εκείνον των δύο τελευταίων ετών. Το 2015, περίπου 3.000 επιπλέον θάνατοι είχαν καταγραφεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Εννέα χρόνια νωρίτερα, το 2006, χρονιά έντονου καύσωνα, το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει περίπου 2.000 επιπλέον θανάτους.

Μέτρα πρόληψης

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι τα μέτρα πρόληψης και η κινητοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών σε κάθε τομέα, απέδωσαν καρπούς. Η αύξηση της θνησιμότητας είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτη, ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με υπερήλικες», είπε η κ. Μπουζέν.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το δεύτερο θερμότερο στην ιστορία της Γαλλίας, με μέση θερμοκρασία αυξημένη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το κανονικό. Η αύξηση αυτή, όμως, απέχει πολύ από εκείνη του θέρους του 2003, όταν χιλιάδες Γάλλοι υπέκυψαν σε επιπλοκές εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα που είχε πλήξει τη χώρα.

Το 2003, οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εκτιμήσει ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει εξαιτίας του καύσωνα.