Διέξοδο μέσω Αιγύπτου αναζητεί η Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Διέξοδο μέσω Αιγύπτου αναζητεί η Ευρώπη για το μεταναστευτικό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας άλλη μία Σύνοδος Κορυφής έληξε χωρίς απτά αποτελέσματα για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ το χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι πλέον τόσο εμφανές που το μόνο που φαίνεται να ενώνει τους ηγέτες της Ε.Ε. είναι η κοινή πεποίθηση να υπάρξει στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής και κυρίως με την Αίγυπτο. Στην πέμπτη Σύνοδο αφιερωμένη στη μεταναστευτική κρίση μέσα σε δυόμισι χρόνια το μοίρασμα των προσφυγικών βαρών φαίνεται άπιαστο όνειρο. Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, βλέποντας τις εντάσεις ανάμεσα στα κράτη, μιλάει πλέον για «ευέλικτη αλληλεγγύη».

Από τη μία η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της Κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Από την άλλη, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και του Βίσεγκραντ παρέμειναν σταθεροί στην θέση τους εναντίον της ανακατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών. Αλλοι ηγέτες εξέφρασαν τον φόβο ότι θα ενισχυθούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές εάν δεν βρεθεί μία λύση άμεσα.

Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» που προτείνει ο Γιούνκερ δεν είναι άλλη από το να επιτρέπει στα κράτη-μέλη, που έτσι κι αλλιώς δεν δέχονται πρόσφυγες στο έδαφός τους, να αντικαταστήσουν τη συμπεριφορά αυτή με χρηματική συνεισφορά, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό αντίκειται στην απόφαση της Επιτροπής, αλλά με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να γεφυρώσει το αδιέξοδο.

Συγχρόνως, παρόλο που η πρόταση του Γιούνκερ για ενίσχυση των ευρωπαϊκών συνοριοφυλάκων σε 10.000 μέχρι το 2020 δεν βρήκε όλους τους ηγέτες σύμφωνους –εκφράστηκαν φόβοι ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία–, η αίσθηση μετά τη σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ είναι πως το μέτρο θα εφαρμοστεί.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη έχουν έλθει ξανά στην επιφάνεια», ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αντί να εκμεταλλευόμαστε πολιτικά την κατάσταση πρέπει να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να μένουμε διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα και αυτούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό όφελος», προσέθεσε ο Τουσκ.

Με τις προτάσεις για πλωτές πλατφόρμες ή κλειστά κέντρα φιλοξενίας που είχαν γίνει στην προηγούμενη σύνοδο να καταρρίπτονται και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να δηλώνει πως αυτές οι προτάσεις «δεν είναι απαραίτητες για την επίλυση του μεταναστευτικού», η ιδέα που τώρα φαίνεται να έχει περισσότερη απήχηση είναι αυτή του αιγυπτιακού μοντέλου. Μόλις 30 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο ξεκινώντας από την Αίγυπτο προς την Ε.Ε. από τον περασμένο Μάρτιο. «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν κάνει τον αγώνα τους εναντίον του λαθρεμπορίου και του trafficking προτεραιότητά τους και γι’ αυτό δεν υπάρχουν παράνομες αφίξεις από την Αίγυπτο στην Ευρώπη φέτος», έλεγε ο Τουσκ. Ο ίδιος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου σήμερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και επιβεβαίωσε ότι θα συγκληθεί σύνοδος Ε.Ε – αραβικών κρατών τον Φεβρουάριο στο Κάιρο.

«Η Αίγυπτος είναι αποτελεσματική και υποδειγματική στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος. Επικριτές ωστόσο λένε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. είναι έτοιμη να κλείσει τα μάτια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή