Σκιά σκανδάλου για τον εκλεκτό του Τραμπ

Σκιά σκανδάλου για τον εκλεκτό του Τραμπ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συνέβη ανάμεσα σε δύο εφήβους σε ένα επαρχιακό πάρτι του Μέριλαντ μία νύχτα πριν από τρεις δεκαετίες; Από τη στιγμή που ο ένας αναγνωρίστηκε από τον άλλο ως ο Μπρετ Κάβανο, ένας δικαστής του ομοσπονδιακού εφετείου που τώρα είναι υποψήφιος για μία έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η Γερουσία αποφάσισε να ακούσει τα καθέκαστα από τον ίδιο και την κατήγορό του την ερχόμενη εβδομάδα, προτού προχωρήσει στον διορισμό του. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο, αν η κατήγορος στην υπόθεση θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή.

Οι κατηγορίες είναι λεπτομερείς. Η Κριστίν Μπλάσεϊ Φορντ, η οποία σήμερα είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πάλο Αλτο, λέει ότι ήταν 15 χρόνων τη συγκεκριμένη νύχτα όταν ένας μεθυσμένος Μπρετ Κάβανο, που ήταν τότε 17 ετών, την έσπρωξε σε ένα υπνοδωμάτιο, κλείδωσε την πόρτα και δυνάμωσε τη μουσική για να καλύψει τις φωνές της για βοήθεια. Λέει ότι σκαρφάλωσε πάνω της, της έκλεισε το στόμα με το χέρι και προσπάθησε να τη γδύσει. «Φοβήθηκα ότι μπορεί να με σκότωνε», έγραψε η Μπλάσεϊ σε ένα γράμμα τον Ιούλιο προς τη γερουσιαστή Ντιάν Φεϊνστάιν. Ο δικαστής Κάβανο αρνήθηκε τα πάντα. «Δεν το έκανα αυτό στο γυμνάσιο ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Αυτός είναι ο τύπος της άρνησης που θα χρησιμοποιούσε ένας αθώος. Ταυτόχρονα είναι ο τρόπος λειτουργίας την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ ασχέτως με τις κατηγορίες. Μην ασχολείσαι με τις λεπτομέρειες αλλά αρνήσου, αρνήσου, αρνήσου. 

Δοκιμασμένη τακτική

Αυτή η τακτική έρχεται κατευθείαν από την κορυφή όπου ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει μία διαρκώς αυξανόμενη λίστα ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς με μαχητικές αρνήσεις. Περισσότερες από 15 γυναίκες έχουν ισχυριστεί ότι παρενοχλήθηκαν ή κακοποιήθηκαν από τον Τραμπ τα χρόνια που προηγήθηκαν της προεδρίας του. Κάποιες ισχυρίστηκε ότι δεν τις είχε συναντήσει ποτέ. Αλλά επιμένει ότι όλες τους, χωρίς εξαίρεση, είναι ψεύτρες. 

Αντιθέτως, ας λάβουμε υπόψη την ανταπόκριση του φίλου και συμμαθητή του Μπρετ Κάβανο, Μαρκ Τζατζ, τον οποίο η δρ Μπλάσεϊ αναγνώρισε ως το άλλο άτομο στο δωμάτιο με τον δικαστή Κάβανο. Ο Τζατζ αρνήθηκε τα πάντα για να ξαναθυμηθεί λίγο αργότερα ότι δεν θυμόταν τίποτα. Οπως συμβαίνει και με πολλά σενάρια του τύπου «αυτός είπε, αυτή είπε» υπάρχουν πολλά πράγματα που πιθανώς να μη μάθουμε ποτέ. Αλλά υπάρχουν δύο τα οποία γνωρίζουμε. Πρώτον, δεν υπάρχει θετικό σημείο για τις γυναίκες που εμφανίστηκαν με ιστορίες σεξουαλικής επίθεσης, ιδιαίτερα όταν ο κατηγορούμενος είναι διάσημος άνδρας. Δεν έχει σημασία πόσο αξιόπιστη είναι η ιστορία. Απλά λέγοντάς την, μία γυναίκα θα βρεθεί στο επίκεντρο του Τύπου και θα υποφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιθανώς στην πραγματική ζωή. Η Μπλάσεϊ, η οποία αρχικώς ζήτησε από τη Φεϊνστάιν να κρατήσει την ταυτότητά της απόρρητη, δήλωσε στη Washington Post, ότι η σεξουαλική επίθεση άλλαξε τη ζωή της για πολλά χρόνια, προκαλώντας μετατραυματικό στρες. Γνώριζε ότι βάζοντας το όνομά της στους ισχυρισμούς, που αναγκάστηκε να κάνει μετά την αναφορά στο γράμμα της στις ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα, θα άλλαζε ξανά τη ζωή της – όχι προς το καλύτερο. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι αν και η Μπλάσεϊ δεν έδωσε στην κοινή γνώμη κανένα λόγο να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον δικαστή Κάβανο ο οποίος έδωσε παραπλανητική ή ανακριβή κατάθεση στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας. Λέει την αλήθεια ότι ισχυρίζεται ότι δεν συνέβη τίποτα;

Η περίπτωση Χιλ

Τα επόμενα βήματα είναι το FBI να ανακρίνει τον Κάβανο, τη δρα Μπλάσεϊ, τον Τζατζ, πιθανώς και άλλους, σχετικά με τις κατηγορίες και η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας να ακούσει όλα τα μέρη, όσον καιρό κι αν χρειαστεί αυτό. Ωστόσο, παρέμενε άγνωστο κατά πόσον η Μπλάσεϊ θα κατέθετε ενώπιον της επιτροπής. Οι Αμερικανοί πρέπει να ελπίζουν ότι σε αυτές τις ακροάσεις η Δικαστική Επιτροπή θα δράσει καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν, όπως την τελευταία φορά που μία γυναίκα κατηγόρησε έναν υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο για σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό συνέβη πριν από 27 χρόνια, όταν κάποια μέλη της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν μόνο άνδρες, δεν πίστεψαν την κατάθεση της Ανίτα Χιλ που κατηγόρησε για παρενόχληση τον Κλάρενς Τόμας. Η κατάθεσή της δεν διαψεύστηκε ποτέ, αλλά σχεδόν οι διπλάσιοι άνθρωποι πίστεψαν την ιστορία του δικαστή Τόμας. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο Κλάρενς Τόμας παραμένει στο δικαστήριο και οι Ρεπουμπλικανοί στη Δικαστική Επιτροπή παραμένουν όλοι άνδρες. Αλλά αυτή τη φορά, ένα χρόνο μετά το #MeToo περισσότεροι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να πιστέψουν τη γυναίκα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή