Η Μέρκελ δεν θα παραστεί στη δεξίωση του Γερμανού Προέδρου προς τιμήν του Ερντογάν

Η Μέρκελ δεν θα παραστεί στη δεξίωση του Γερμανού Προέδρου προς τιμήν του Ερντογάν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ δεν θα παραστεί στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει την Παρασκευή ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel». Η δεξίωση αλλά και οι στρατιωτικές τιμές με τις οποίες θα υποδεχθεί τον προσκεκλημένο του ο γερμανός Πρόεδρος προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Η κυρία Μέρκελ είναι πάντα προσκεκλημένη του Ομοσπονδιακού Προέδρου σε δεξιώσεις ή επίσημα δείπνα που παρατίθενται προς τιμήν υψηλών προσκεκλημένων. Η ίδια ωστόσο συνηθίζει να παρευρίσκεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η τελευταία φορά που παρέστη σε κάτι ανάλογο ήταν το επίσημο δείπνο που είχε παρατεθεί το 2015 προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε παρευρεθεί στο δείπνο με τον Εμίρη του Κατάρ. Αντιθέτως, δεν είχε παρευρεθεί στην δεξίωση προς τιμή του κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2017.

Η Καγκελάριος όμως δεν θα είναι η μόνη που θα απορρίψει την πρόσκληση του κ. Σταϊνμάιερ. Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντντερ ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να παραστεί, καθώς δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει στην προπαγάνδα του Ερντογάν». Την ίδια στάση θα τηρήσει και η εκπρόσωπος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, ενώ σύσσωμη η ηγετική ομάδα των Πρασίνων, οι συμπρόεδροι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και 'Αντον Χοφράιτερ, δήλωσαν ότι θα απέχουν από την δεξίωση. Το ίδιο ισχύει και για τους επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) 'Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ και για την επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν.

Αντιθέτως, την πρόθεσή του να παραστεί στην δεξίωση στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τούρκος Πρόεδρος «δεν είναι κανονικός Πρόεδρος και δεν αξίζει» να παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του. Με την παρουσία του, δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στην «Tagesspiegel», ελπίζει να στείλει ένα μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την τουρκογερμανική κοινότητα: «Η αντιπολίτευση στην Γερμανία είναι μέρος της πολιτικής αυτής της χώρας, είμαστε ένα σταθερό και απαραίτητο συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να με ανεχθεί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή