ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Δεν επιδιώκουμε αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν

Ουάσινγκτον: Δεν επιδιώκουμε αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράν

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει «αλλαγή του καθεστώτος» στο Ιράν, υπερασπιζόμενος τις κυρώσεις που έχει επιβάλει και την πολιτική άσκησης «μέγιστης πίεσης» κι επαναλαμβάνοντας την ευχή η Τεχεράνη να προχωρήσει σε «εκτενείς αλλαγές» στη συμπεριφορά της.

«Όπως το έχω πει αρκετές φορές, μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης» δήλωσε ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Έχουμε επιβάλει πολύ αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, αναμένονται κι άλλες. Αυτό που αναμένουμε εκ μέρους του Ιράν, είναι να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στη συμπεριφορά του» συμπλήρωσε ο Μπόλτον, που κατηγορεί το Ιράν ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.

«Έως αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσουμε να ασκούμε αυτό που ο πρόεδρος ονομάζει μέγιστη πίεση».

Μην υιοθετείτε εχθρικές πολιτικές σε βάρος της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μην συνεχίσουν να ακολουθούν εχθρικές πολιτικές σε βάρος της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι το να επιχειρήσουν να αποτρέψουν το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο θα είναι «πολύ επικίνδυνο», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών.

«Το να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με στόχο να μας αποτρέψουν να πουλήσουμε το πετρέλαιό μας θα είναι πολύ επικίνδυνο… Εάν (ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θέλει να συνομιλήσει με το Ιράν, τότε θα πρέπει καταρχάς να επιστρέψει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του του 2015» είπε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ